glasvezel

Bijzonder mooie serie over bioscoopreclame van Oisterwijk in Beeld afgesloten


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort…   Daar begon de serie mee die de vrijwilliger van Oisterwijk in Beeld u afgelopen maanden heeft gepresenteerd. We mogen wel zeggen een bijzonder mooie serie in maar liefst 17 delen!

De zoldervondst betrof een flinke stapel platen bioscoopreclame, gemaakt door professionele bedrijven en soms ook duidelijk lokaal handwerk. Ze werden destijds middels een projector in de bioscoop op het witte doek werden getoond. Naast de eigen etalage en het lokale weekblad, was er in die tijd nauwelijks een mogelijkheid tot het maken van reclame.

Een stapel glasdia’s werd gevonden op zolder…

Wekelijks bracht een glasdia met dorpse reclame, afkomstig uit de toenmalige projectors van de Oisterwijkse bioscopen, aanleiding om in de historie te duiken. Het waren glasdia’s waarmee men destijds in de bioscopen reclame maakte voor Oisterwijkse winkels en bedrijven. In de verzameling werden overigens ook een aantal glasdia’s aangetroffen die niet specifiek op Oisterwijk gericht zijn. Omdat deze niet een specifiek Oisterwijkse karakter hebben werd besloten ze in deze serie niet aan bod te laten komen. Juist precies dat lokale, samen met weetjes uit vervolgen tijden, bracht een bijzonder mooi resultaat.

Credits

Voor deze serie, waarvan de laatste is verschenen, gaan alle credits naar de vrijwilligers van Oisterwijk in Beeld. Zij hebben voor deze serie gebruikgemaakt van diverse bronnen. Allereerst natuurlijk de glasdia’s uit de collectie van Piet van Amelsvoort (Oisterwijk). Voor de teksten is gebruik gemaakt van het archief van opgeheven bedrijven van de Kamer van Koophandel (Brabants Historisch Informatiecentrum te ’s Hertogenbosch), de archiefcollectie van Heemkundekring de Kleine Meijerij (Oisterwijk)  gegevens uit het Regionaal archief Tilburg, en diverse bronnen in het publieke domein, waaronder de internetpagina Delpher. De foto’s van de dia’s zijn gemaakt door Rob Rokven en de teksten voor Martin van der Waals, beide Oisterwijk in Beeld vrijwilliger.

Lees de volledige serie over deze bioscoopreclame (Klik hier)