glasvezel

Belangrijke verandering voor besturen van verenigingen en stichtingen *


Voor verenigingen en stichtingen gaat er iets veranderen in de wet, die gevolgen kan hebben voor de bestuursleden.

Midden Brabant Advies aan de Baerdijk in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

Per 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Een wet die tot doel heeft het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verstevigen en daarmee grote gevolgen heeft voor bestuursleden en toezichthouders van deze organisaties. Er worden onder andere eisen gesteld aan het handelen van bestuursleden en toezichthouders en de (hoofdelijke) aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders wordt uitgebreid. Belangrijk genoeg om u goed te laten informeren.

Om te kunnen voldoen aan de WBTR heeft een samenwerkingsverband van tientallen grote, bekende Nederlandse koepelorganisaties een stappenplan ontwikkeld waarmee uw Vereniging of Stichting in ongeveer 3 uur kan voldoen aan de WBTR. Dit stappenplan kost normaal €240,00 maar kan via Midden Brabant Advies in Oisterwijk tegen een gereduceerd tarief van €120,00 worden verkregen. Dit stappenplan biedt u onder andere alle wettelijke verplichtingen uitgelegd in overzichtelijke stappen, begrijpelijke teksten en heldere video’s, online tools en documenten met invulvelden en een eenvoudige juridische ondersteuning via een helpdesk.

Bestuurdersaansprakelijkheid
Vanaf 1 juli 2021 worden bestuursleden en toezichthouders (hoofdelijk) aansprakelijk als ze niet handelen conform de eisen van de WBTR. Indien uw vereniging of stichting nog niets geregeld heeft, neem dan contact op met Midden Brabant Advies. Graag gaan zij met u in gesprek over de risico’s die bestuursleden en toezichthouders lopen en leggen zij u uit waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering een zinvolle aanvulling is op het verzekeringspakket.

Mail naar info@middenbrabantadvies.nl of bel 013-5212001.

 

* Uitleg over de ster in de titel leest u in onze Disclaimer