brabantspronkjuweel

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Oisterwijk?


Volgens afspraak bij zijn benoeming in 2009, blijft de huidige burgemeester Hans Janssen maximaal twee ambtsperiodes aan Oisterwijk verbonden. Een ambtsperiode duurt zes jaar. De tweede ambtsperiode loopt in september van dit jaar af. Nog los van wat hij zelf wil, komt er dit jaar dus een nieuwe burgemeester.

Hans Janssen – Burgemeester van Oisterwijk

Burgemeester

Een burgemeester is in Nederland niet de ‘baas’ van de gemeente, dat is de gemeenteraad. De burgemeester is wel voorzitter van die gemeenteraad en samen met de wethouders vormt hij het dagelijks bestuur (het college) van de gemeente. Als voorzitter van het college en de raad heeft de burgemeester mede tot taak om de kwaliteit van het bestuur in de gemeente te bewaken en de interne afstemming binnen de gemeente te bevorderen. Zelfstandig is een burgemeester verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Tot slot mag een burgemeester namens de Koning lintjes uitreiken en heeft een burgemeester een representatieve functie bij openbare gelegenheden.

Hans Janssen

De raad vond het in 2008 na drie termijnen van zes jaar met burgemeester Kortmann tijd voor vernieuwing. Meteen ook werd afgesproken dat drie termijnen te lang was geweest; een volgende zou er maximaal twee krijgen. Hans Janssen werd op 1 januari 2009 waarnemend burgemeester van Oisterwijk; op 16 september 2009 werd hij definitief benoemd. Daarvoor was Janssen eerst raadslid en later wethouder economie in Tilburg. Zijn vertrek aldaar was zacht gezegd ‘beladen’ vanwege het debacle rond het MIDI-theater, dat met de van Paul de Leeuw bekende komiek ‘Adje’ een nieuw leven zou krijgen. Later zouden er door politici in Tilburg ook stevige tekorten bij een parkeergarage aan Janssen worden toegerekend, vanwege verkeerde informatie aan de raad.

Oisterwijk

Burgemeester Hans Janssen krijgt een telefoontje op de kermis van Moergestel (Foto: Robin Utrecht)

Het was een rumoerig begin van zijn carrière in Oisterwijk. En ook hier werd hij al snel openlijk op de vingers getikt: het akkefietje met partij PrO over zijn dubbelfunctie bij het CDA werd echter achter gesloten deuren ‘in goed overleg geschikt’. Ook ‘overleefde’ hij in 2012 het BING-rapport, over de stevig verstoorde relatie tussen raad, college en ambtenarij, wat tot zijn taken gerekend mag worden. In Oisterwijk was zijn ‘aanwezigheid’ verder niet zo opvallend. Behoudens uiteraard lintjes knippen en andere acte de présence die bij een goed burgervader past, bleef veel van zijn werk al of niet bewust op de achtergrond. Met heel af en toe een ‘kijkje in de keuken’, als informatie aan de raad onjuist blijkt, plannen over het AZC via een klokkenluider naar buiten komen en hij daarover ‘op de kermis wel een belletje had gehad’, of toen meest recent bleek dat hij weet had van huisvesting arbeidsmigranten in Heukelom

Na 12 jaar, nu ook voor Haaren, is het volgens afspraak tijd voor een nieuwe. De gemeenteraad mag een nieuwe burgemeester voordragen en daarna zal deze formeel bij Koninklijk besluit worden benoemen. Onze raadsleden vertegenwoordigen het volk, dus waarom niet eerst even vragen aan de inwoners:

Wie zou u als burgemeester willen?