ondernemers

Wat doet Oisterwijk met twee milieustraten na samenvoeging Haaren


Het college van burgemeester en wethouders gaat samen met de gemeenteraad een start maken aan plannen voor een nieuwe of aangepaste milieustraat. Wordt het er eentje, of blijven er twee, hoe wordt het afval brengen berekend, en blijft de samenwerking met buurgemeenten?

‘In het dorp Haaren is een nieuwe ruime milieustraat aanwezig’ (Foto: Rens van de Plas).

In Oisterwijk werd door inwoners teveel afval aangeleverd volgens de landelijke VANG doelstelling, en in 2050 zou het doel zijn volledig circulair te werken. Aanpassen van de milieustraat en bijbehorende beleid is dus noodzakelijk.

Tegelijk zijn er vanwege de gemeentelijke herindeling met Haaren in onze gemeente twee milieustraten. Voor een grote gemeente (bijvoorbeeld in Breda) niet bijzonder, maar voor Oisterwijk eigenlijk teveel. Tijdelijk en ook dat wordt onderzocht, maken ook inwoners uit de gemeente Vught gebruik van de Haarense milieustraat.

In Haaren worden de kosten berekend aan de hand van gewicht; in Oisterwijk op basis van een inschatting op kubieke meters. Dat verschil is ongewenst, kan ongelijkheid geven en kan ook zorgen voor afvalshoppers, ofwel ‘afvaltoerisme’.

Dit en meer zal komend jaar aan bod komen in gesprekken met betrokken organisaties, inwoners en raad.

Enkele jaren terug werd een vergelijkbare vraag voorgelegd aan de toenmalige wethouder, daarvan werd destijds onderstaande filmpje gemaakt: