carnaval 2023

Oisterwijkse nu ook voorleeskampioen van Brabant


Voorleeskampioen Sam Wolfs uit Oisterwijk ging door naar de provinciale finale, en ook daar werd zij winnaar!

Sam Wolfs uit Oisterwijk is Brabantse winnaar voor groep 7-8. De finalisten van groep 7-8 lazen deze week voor in een spannende Brabantse finale van de Voorleeswedstrijd. Zijzelf waren aanwezig in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle, samen met de juryleden. Het publiek kon dit jaar meekijken via een live stream, ruim 125 computers waren ingelogd.

Sam Wolfs is Brabants kampioen voorlezen

Provinciaal voorleeskampioen worden van groep 7- 8 is heel bijzonder. Hiervoor heeft Sam het moeten opnemen tegen maar liefst 549 voorleeskampioenen uit de provincie Brabant. Eerst op school, daarna in de kwart- en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De halve finale acht finalisten lazen woensdag voor aan de deskundige jury, bestaande uit Jacques Vriens (juryvoorzitter en kinderboekenschrijver), Marlies Slegers (kinderboekenschrijver) en Reneé Langens (specialist jeugdliteratuur en lerarenopleider Fontys Pabo Den Bosch).

Sam
Sam las voor uit het boek Het Land van Raas. De Juryvoorzitter: “Ze las heel levendïg voor, het is altijd fijn als iemand zó voorleest dat je meegenomen wordt in het verhaal. En dat deed ze ook.” Kersverse winnaar Sam zet glunderend, met de beker in haar handen: “Ik dacht dat ik aan het dromen was, want ik had het niet echt verwacht.” Sam vertegenwoordigt Brabant tijdens de landelijke finale op 26 mei in Utrecht. De winnaar mag zich een jaar lang de beste voorlezer van groep 7-8 in Nederland noemen.

Voorlezen
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijd wordt er aangetoond dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar ook hartstikke leuk.