carnaval 2023

Moergestelglas ziet glasvezel in heel Moergestel wel zitten


Het bestuur van MoergestelGlas, zelf geen aanbieder van glasvezel in de kern maar specifiek opgericht voor het buitengebied, ziet een toekomst met glasvezel voor alle inwoners wel zitten. Welke aanbieder maakt hen niet uit, als inwoners er maar gebruik van kunnen maken. Lees hun ingezonden brief:

Waarom nu glasvezel?

De glasvezelcampagne zal u niet ontgaan zijn. Met een hoop aandacht en cadeautjes willen ze de glasvezel zonder aansluitkosten bij u in uw huis komen leggen. Maar waarom nu deze commerciële partij en hebben we wel een glasvezel in huis nodig?

Investeren
Wij hebben 6 jaar geleden als burgerinitiatief zelf een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Moergestel aangelegd. Het buitengebied was niet leefbaar en wachten op onderhoud van het bestaande internetnetwerk was geen optie. Voor ons was een filmpje kijken op facebook niet te doen. Breedband internet in ons buitengebied was te duur voor de netwerkaanbieders. Het liefst hadden ze ons wel ‘aan het lijntje’ gehouden maar wij werden niet geholpen; er was geen toekomstperspectief.

Investeren in glasvezel ontstaat niet zomaar. Er is een enorme investering nodig en er wordt automatisch gezegd dat het bestaande netwerk minder in kwaliteit is. Het is te begrijpen dat de huidige netwerkbeheerders dit statement heel lang voor zich uit willen schuiven. Toch is het gezond boerenverstand: niets is sneller dan het licht. Vandaar dat glasvezel een investering is die op den duur rendement oplevert.

Handdoekjes

Via het huidige internet, kan je TV kijken, en websites bezoeken (Foto: Joris van der Pijll)

Glasvezel was daarom voor ons de oplossing. De financiering was alleen mogelijk doordat er geld beschikbaar was vanuit de Brabants Ontwikkeling Maatschappij. De voorwaarde was wel dat we ons alleen moesten richten op de ‘witte’ gebieden (coax is grijs gebied). De grote telecomproviders waren toen al bezig met handdoekje leggen. D.w.z. dat net zoals op een strandstoel er op plekjes geclaimd wordt, er ook de belofte bij gemeentes voor netwerkverbeteringen, door het establishment wordt veiliggesteld. En geef ze ongelijk; niemand ziet graag zijn marktaandeel slinken.

Onafhankelijk

Zolang de grote netwerkbeheerders bezig zijn met ‘handdoekje leggen’ en ‘breedband landjepik’, houden ze hun eigen diensten als troef om klanten voor zich te houden. Zo zit je in de houdgreep door het “gratis” e-mailadres van de leverancier en zo was de lokale omroep ook nooit te bereiken voor de mensen die geen coax aansluiting hadden. Dankzij de aanleg van glasvezel zijn alle diensten in de toekomst voor iedereen gegarandeerd en onafhankelijk van monopolie op het netwerk.

Vooruitzien

Regeren is vooruitzien. De eerste signalen van een instabiele infrastructuur in uw kern is voelbaar voor veel mensen. Maar ook wanneer u niet achter wilt blijven op naderende domotica, is nu het moment om in te stappen. Een glasvezelaanleg afwachten levert minimaal 2-3 jaar vertraging op en kan nog doorgaan tot 2028! De tijd, prijs en het tekort aan arbeidskrachten bij een aanleg zal niet gunstiger worden. Het gaat om de toekomst en leefbaarheid van onze kleine kernen. Wij willen de toekomstige zorg op afstand in Moergestel en Haaren veilig stellen. Wij steunen daarom iedere partij die NU glasvezel in de kern wil komen aanleggen.

Laten we eerlijk zijn, geen huis wordt slechter met een extra communicatievoorziening dat vooraf is opengesteld voor iedere aanbieder. Ons advies is u vóór 21 april 2021 aan te melden.

Coöperatie MoergestelGlas