ondernemers

Interregionaal uitrukken brandweer vanaf nu mogelijk


Buiten de regio elkaar helpen met blussen, of bijvoorbeeld gebruik maken van elkaars duikteams, was tot voor kort een onmogelijke opgave. Vanaf nu kan het!

Brandweer in de bossen bij Moergestel (Foto: Rick Denissen).

Het heeft menig oplettende lezer met enige regelmaat verbaasd dat we in onze nieuwsberichten wel eens melding maakten van de inzet van brandweerlieden uit Roosendaal, Breda, Bergen op Zoom en meer steden in die richting, terwijl Helvoirt, Boxtel en Den Bosch bijvoorbeeld niet werden opgeroepen. En zo ging het ook die weinige keren dat er een duikteam nodig was. Alle hulp kwam steevast vanuit het Westen.

Tegelijk werd Oisterwijk niet ingeschakeld om te helpen in Cromvoirt, Schijndel of andere Oostelijk gelegen plaatsen. De grens van de regio, net ten oosten van Oisterwijk was heilig. Daar is nu verandering in gekomen.

Meldkamers van de brandweer kunnen nu over de regiogrenzen hulptroepen inschakelen, en daarmee het belang van snelheid boven het regionale verband stellen. Overigens zullen ze dat over het algemeen altijd doen met het ‘overslaan’ van een gemeente. Oisterwijk zal eerder Tilburg vragen dan Moergestel, en Den Bosch in plaats van Helvoirt. Zo blijven er bij het ‘lenen’ van brandweerkorpsen uit een bepaald gebied voldoende mensen achter voor overige inzet.