kooplokaal

De controlerende BOA heeft op Koningsdag in Oisterwijk niet ingegrepen


Er was geen vergunning nodig en de drukte was niet dermate dat ingrijpen nodig was. Wel werden mensen aangesproken en aanwijzingen gegeven, zo stelt kort gezegd de gemeente de situatie met Koningsdag in Oisterwijk. Inwoners klaagden over de drukte op KVL en in het centrum

Op de KVL bij de winkel van Robert van Beckhoven ontstonden volgens bewoners gevaarlijke situaties. Vanwege de vele wachtende auto’s waren er files en konden bewoners moeilijk naar hun huis komen. Ook waren er bij hen zorgen over toegang voor hulpdiensten en risico bij de spooroverwegen; treinen toeterden als waarschuwing. De gemeente, verantwoordelijk voor het verkeer op de openbare weg, werd gebeld maar deze was niet bereikbaar.

Auto’s zover je kan kijken, ook om de hoek, en ook over het spoor (Foto: Tom Wasmus)

Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk laat desgevraagd weten dat de initiatiefnemer deze actie heeft gemeld, maar daarvoor geen vergunning nodig was. Er zijn geen afspraken gemaakt over de te verwachten verkeersstromen en ook niet over een maximaal aantal bezoekers. Wel is aangegeven dat de ondernemer moest werken met tijdsloten voor het afhalen van de bestellingen. Via de politie zijn bij de gemeentelijke boa’s meldingen ontvangen van de drukte, en deze zijn ter plaatse geweest. ‘Hoewel het druk was, was er geen aanleiding om direct in te grijpen.’

De Lind

Ook in het centrum, op De Lind in Oisterwijk was het volgens passanten te druk. Daar zou met name het naleven van de coronamaatregelen niet in orde zijn. Er was groepsvorming en mensen stonden dicht op elkaar. ‘De boa’s hebben de situatie op de Lind gedurende de dag in de gaten gehouden en waar nodig mensen aangesproken. Er is niet handhavend opgetreden.’ Op de vraag waarom er geen handhaving heeft plaats gevonden geeft de gemeente geen uitleg.

Bereikbaarheid

Deze Koningsdag viel op dat de gemeente voor dergelijke situaties wel verantwoordelijk is, maar inwoners de gemeente niet kunnen bereiken. Zo werd er wel gebeld naar het op de gemeentelijke website beschikbare weekend nummer, maar aldaar kon de dienstdoende ambtenaar de inwoners niet helpen, het nummer was er alleen voor spoedeisende meldingen over problemen met openbare inrichting. ‘Als er zich in het algemeen een situatie voordoet waarbij direct handhaving nodig is, kunnen inwoners bellen met de politie. De boa’s worden indien nodig ook aangestuurd door de meldkamer van de politie,’ zo laat de gemeente weten.