bosch car service

Column Roland Smulders: Sluiproute


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Sluiproute

 

Het gemeentebestuur van mijn woonplaats Oisterwijk gaat bij bouwprojecten niet afdwingen dat er ook betaalbare woonruimte komt. De reden is volgens de wethouder met de militaire blik dat – houd je vast – zoiets de ondernemer in zijn opbrengst zou snijden. Peperdure appartementen leveren meer op dan sociale huurwoningen en ondernemers hebben het tegenwoordig toch al zo moeilijk. Als wethouder ben je dan niet graag de brenger van nog meer slecht nieuws. Bouwen dus. Hoe duurder, hoe liever, want dan heeft de gemeente er ook nog iets aan in de vorm van de belasting die in de gemeentekas stroomt.

Van mij mogen er best hier en daar enkele woningen komen voor mensen die zich geen dure hypotheek of huur kunnen veroorloven. Ik ben geen onmens en zo stel ik ook de lezers tevreden die vinden dat een columnist zonder mening gewoon zijn mond moet houden. Een standpunt waarvoor beslist wat te zeggen valt. Twee vliegen in één klap dus. Dat is een aanpak die de wethouder wel zal bevallen.

Er is, zoals ik dat zie, nog een argument dat pleit voor een evenwichtige opbouw van de woningvoorraad. Te veel dure huizen en wij hebben straks ook te veel welgestelde inwoners die het zich kunnen veroorloven lak te hebben aan de om goede redenen ingestelde parkeerverboden. Ik erger mij nu al groen en geel aan al die Porsches en Mercedessen die zo ongeveer in de winkel worden geparkeerd, omdat mevrouw te beroerd is enkele meters te lopen op haar designschoenen. Om te voorkomen dat straks alle trottoirs vol staan, is het verstandig beleid om ook ruimte te maken voor inwoners die een dergelijke bolide met geen mogelijkheid kunnen betalen. De wethouder weet ook wel dat je een leger niet alleen met hogere officieren kunt vullen. Er moeten gewone soldaten zijn om desgewenst de klappen op te vangen.

Mocht een woningzoekende uit het onderste segment denken dat het wel goed zal komen, nu ik mij heb uitgesproken: nee, dat geloof ik niet. Voor het oog van het kerkvolk zullen er hoogstens met veel bombarie een paar huurhuizen komen. De wethouder is geen Sinterklaas.

Gelukkig is er echter wel een sluiproute opengelaten. Er moet wel een beetje moeite voor worden gedaan, maar dan hebben de doorzetters toch mooi een Oisterwijks dak boven het hoofd. Het enige wat zij moeten doen, is een andere nationaliteit nemen en een kippenstal betrekken die toch niet wordt gebruikt. Voor arbeidsmigranten staat de deur van mijn woonplaats nog wagenwijd open en zo steunen zij meteen een plaatselijke ondernemer. Het is een elegante oplossing, die de wethouder echter moeilijk zelf kan voorstellen. Daarom doe ik het maar. Heeft hij de handen vrij om zich helemaal te richten op het verwelkomen van nieuwe inwoners met een Porsche of een Mercedes.

 

Roland Smulders