brabantspronkjuweel

Camping Klein Oisterwijk wordt luxe vakantiepark


Het is voor individuele recreanten die al jaren op het park verblijven lastig, maar het gaat gebeuren. Komende jaren wordt Streekpark Klein Oisterwijk, van vroeger bij inwoners nog bekend als ‘Camping De Boskant’, omgebouwd tot vakantiepark. Een verhuuraccommodatie met recreatiewoningen, zonder camping en zonder particuliere jaarplaatsen.

‘We hebben de veranderingen al jaren terug ingezet middels diverse investeringen, en zien de laatste jaren de behoefte aan jaarplaatsen voor stacaravans afnemen,’ aldus eigenaar ernst Jonkers. Hij heeft twee investeerders bereid gevonden; Frank de Bruijn en Wim Crapts gaan participeren in het park. ‘De coronaperiode gaf de doorslag om nu door te pakken, we moeten wel.’ Het huidige park werd recent uitgebreid in samenwerking met onder andere de Piet Plezier en Escaperoom, een toeristentreintje hadden ze al, en er zijn afgelopen jaren vele verbeteringen geweest in horeca en entree.

Overgang

Recreëren in ’t groen, in Oisterwijk een eeuwenoude traditie (Foto: Joris van der Pijll).

Afgelopen december werden de vaste trouwe huurders, veelal met een eigen stacaravan of chalet in eigendom, geïnformeerd over aankomende veranderingen. ‘Maar wanneer is nog moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkelingen. Ik besef dat dit voor de gasten moeilijk is.’ Komende jaren zal er een overgangsperiode plaats vinden, waarbij de huidige camping omgebouwd zal worden naar een vakantiepark, met verhuur van recreatiewoningen die volledig in beheer komen van Klein Oisterwijk. Op termijn worden geen jaarplaatsen meer aangeboden.

Huidige huurders met stacaravans en chalets hebben zoals gebruikelijk huurcontracten van een jaar. Garanties voor langere termijnen kunnen niet gegeven worden, en met het uitzicht op deze aankomende veranderingen geeft dat uiteraard onrust. Campinggasten klagen er over, en ook Jonkers beseft dat dit voor zijn gasten niet makkelijk is. ‘Ik heb alle begrip voor deze mensen, maar het zijn stappen uit noodzaak, voor een duurzame toekomst.’ Volgens Jonkers hebben recreanten steeds meer behoefte om ontzorgd te worden, en huren ze liever een accommodatie, dan dat ze die zelf bezitten.

Bewoning
Behalve een ombouw naar een vakantiepark, zijn er weinig andere mogelijkheden om het park rendabel te krijgen. Vaste bewoning is hier door de gemeente niet toegestaan, en ook voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten is het park volgens Jonkers niet geschikt. ‘Dan blijft voor een duurzame toekomst alleen kwaliteitsverbetering over.’ De gemeente heeft hier verder geen rol in; de huidige vergunning geeft hiervoor voldoende ruimte.

Ondanks de onzekere toekomst voor de huidige huurders, biedt Jonkers hen nog wel een handvat. Huurders die hun stacaravan of chalet willen verhuizen naar een andere locatie, kunnen onder voorwaarden gebruik maken van vergoeding voor de onkosten. Het kan hen enigszins compenseren in het ongemak, en bijdragen aan waarde behoud van hun investering. Maandag worden de huidige huurders nader geïnformeerd.

Lees ook: Binnen een dag na aankondiging vertrekken eerste campingasten naar elders