brabantspronkjuweel

Camera’s op alle overwegen in Oisterwijk houden toezicht


Ongezien van Noord naar Zuid kan niet meer; alle spoorovergangen in Oisterwijk zijn sinds kort beveiligd met camera’s. Big Brother is watching you!

Bijvoorbeeld een goederentreinen half op de overweg, goed als ProRail dit op afstand kan zien…  (Foto: Joris van der Pijll)

Misschien viel het u al op; er staan stevige blokken met paal en camera’s bij alle spoorovergangen in Oisterwijk. Wie de overweg te voet, op de fiets of met de auto passeert kan op afstand bekeken worden. Wie van de ene naar de andere kant van Oisterwijk wil, kan dat niet meer ongezien. Overigens is dat ook al enige tijd het geval in onder andere het centrum, waar de gemeente camera’s heeft geplaatst.

Spoor
Een woordvoerder van ProRail laat desgevraagd weten, dat de camera’s zijn geplaatst om meer en beter toezicht te kunnen houden op de overwegen. De camera’s zijn aangesloten op een systeem met bewegingsmelding, en kunnen worden bekeken vanuit een centrale meldkamer. Mocht er afwijkend gedrag of een incident worden waargenomen, kunnen de medewerkers van die meldkamer eventueel hulpdiensten inschakelen en zo nodig treinmachinisten waarschuwen. Hiermee wil ProRail de veiligheid op het spoor verhogen.

Verkeer dat bij gesloten bomen het spoor in Oisterwijk oversteekt, kan op afstand worden waargenomen… (Foto: Toby de Kort).