ondernemers

BPD toont nieuwbouw KVL Oisterwijk op omstreden locatie


BPD, de ontwikkelaar van nieuwbouw in het nu nog open hart van KVL Oisterwijk, toont een impressie van de appartementen die binnenkort gebouwd worden.

Het ontwerp van BPD voor KVL Oisterwijk. Links nog net de stoep van de huidige loftwoningen en aan de rechterkant van het gebouw de monumentale bomen. De machinekamer met stoommachine is uit het zicht (Bron: Nieuwbouw-kvl.nl)

De appartementen worden gebouwd op een nu nog open plek midden op het KVL terrein, ooit dé leerfabriek van Oisterwijk. De gebouwen worden geplaatst tussen een tot loftwoningen verbouwd voormalig industriegebouw, en de oude grote bomen die behouden moeten blijven. Bouwkundig een lastige plek, omdat de wortels van die beschermde bomen niet beschadigd mogen worden. En visueel een omstreden plek, omdat omwonenden het gebied graag open en groen hadden willen zien.

Het soort van binnenplein met rondom de monumentale beschermde panden, was ooit bij een ontwerpprijsvraag in 2009 ‘ingekleurd’ met een stads park, een groene ontmoetingsplek met wandel- en fietspaden, en zichtlijnen op de authentieke panden. In latere planologische schetsen werd het ingevuld met gebouwen, en toen de nieuwe bewoners kwamen hebben die aan de gemeente gevraagd om het alsnog een open karakter te geven.

Het werd een geldkwestie; bouwgrond levert geld op en daarvan heeft de gemeente niet genoeg. Wie het binnenterrein nu op komt kijkt rondom naar de bekende authentieke KVL gebouwen, met direct zicht op onder andere de machinekamer met stoommachine. Straks zullen de meeste zichtlijnen op deze plek worden gevuld met nieuwbouw.

BPD is trots op het ontwerp van de totaal 22 koopappartementen. ‘Wij hebben interieur- en exterieurimpressies laten maken om een beter beeld te geven. En wat zijn ze mooi geworden!’ Op Nieuwbouw-KVL.nl zijn meer impressies te zien.