genieten

Boswachter boos op gemeente Oisterwijk vanwege snoei in broedseizoen


Vrijwillig boswachter en Biodiversiteit strijder Frans Kapteijns is aardig ontdaan door het handelen van Gemeente Oisterwijk: ‘Wat is er aan de hand in de Parel in het Groen?’

Bermen worden gemaaid en bomen gesnoeid, net nu de bloemetjes uitkomen en de vogels hun eieren uitbroeden.

De opdracht is maaien, ook als er een bordje staat.

‘Ze gaan hier overmorgen de bomen snoeien in de straat. Veel te laat in het jaar!,’ aldus een inwoner die daarop de gemeente heeft gebeld. ‘Uitleg is dat ze heel het jaar snoeien, ook gedurende het broedseizoen. Anders hebben ze geen werk gedurende een aantal maanden. Wel slaan ze bomen over waar vogels in zitten.’ Frans vraagt zich vervolgens hardop af, waarom die medewerkers zonder werk zouden moeten zitten: ‘Er is nog best wel wat anders te doen. Zwerfafval – borden schoonmaken – verbeteren routes – toezicht houden en wie weet wat nog meer…’ De sapstromen die op gang komen en het ontnemen van voedsel aan rupsen; op dit moment snoeien is volgens Frans een vreemde actie.

‘Ik ga maar wat bordjes neerzetten bij bomen waarvan ik weet dat er vogels in zitten,’ zo laat de bezorgde inwoner weten. Voorgaande jaren werd dat door inwoners ook gedaan met het maaien van bermen, maar niet alle medewerkers letten daarop; opdracht is soms gewoon opdracht. En ook al zouden de medewerkers die bomen inderdaad overslaan, dan worden de broedende vogels volgens Frans toch verstoord: ‘Krijgen de broedende vogels naast die bomen een blinddoek en oordempers?’

Het maaien gebeurt volgens de gemeente alleen na de zomer, of op plekken waar dat vanuit verkeersveiligheid moet.