brabantspronkjuweel

Bioscoopreclame voor Oisterwijkse stoffering en meubelzaak (Deel 13)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

Bioscoopreclame voor Jansen, toen aan de Dorpsstraat (Foto: Rob Rokven).

Jansen woninginrichting

Een bekende naam in Oisterwijk waar het woningstoffering en -inrichting betreft, is lange tijd die van Jansen geweest.

P. Jansen begon zijn zaak in een pand aan de Dorpsstraat, naast de frituurzaak van Bertha en Jo Graft. Aanvankelijk hield de ‘oude’ heer Jansen zich enkel bezig met stofferen. Veel Oisterwijkse huis- en slaapkamers heeft hij vanaf de jaren ’50 voorzien van de nodige ‘stoffering’. Voorbeelden hiervan zijn de welbekende kokosmatten, die heel hard, maar ook sterk en slijtvast waren. De rollen hadden een bepaalde breedte en met grote kromme naalden werden de ‘kokoslopers’ aan elkaar genaaid met ijzergaren.

Een ander en ook heel bekend voorbeeld is ‘Balatum’, een soort vloerzeil dat vaak op slaapkamers werd gelegd. Dit was een materiaal met een ondergrond van met bitumen geïmpregneerd vilt, waarop een slijtvaste bovenlaag met decoratie was aangebracht. Het was niet echt duur en dus populair bij de ‘gewone’ man. Als er eenmaal een scheurtje in het zeil kwam, was verdere scheuring vaak onvermijdelijk.

Toespraak bij de opening van de nieuwe winkel in 1980.

Jansen is met de tijd meegegaan en verhuisde naar de overkant van de Dorpsstraat, naar nummer 16. Hier werd ook begonnen met meubels, luxaflex raambekleding e.d. Ook dit pand werd weer verlaten en in 1980 opende Peter Jansen (de zoon) in een nieuwgebouwd pand aan de Kerkstraat 55-57 zijn winkel ‘Jansen Interieurs’. Deze zaak is ook alweer lang verdwenen. Het pand aan de Kerkstraat is verbouwd tot woonunits voor begeleid wonen.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

Een voor die tijd gewenst interieur waar in veel families voor werd gespaard (Foto: Rob Rokven).