Krekul

Bioscoopreclame voor Oisterwijkse confectiehal aan de Hoogstraat (Deel 14)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

De Confectiehal aan de Hoogstraat

Bioscoop reclame voor de confectiehal (Foto: Rob Rokven).

Tilburger “Broer” de Laat (1928-2004) begon ooit zijn textielhandel aan de Oerlesestraat in Tilburg. Hij prees zijn waren aan met grote advertenties in kranten, waarbij hij vaak zelf gedichten schreef (zie onder), meestal gesteld in Tilburgs dialect. Specialiteit waren onder andere herenkostuums aan lage prijzen. De Laat schermde ermee dat hij de man voor vele tientjes minder in het pak kon steken dan de concurrent. Het duurste complete herenkostuum kostte bij Broer de Laat in een bepaalde periode 125 gulden. Over het algemeen 50 á 60 gulden goedkoper dan elders.

De zaak bloeide en De Laat opende filialen in Waalwijk, en aan de Oisterwijkse Hoogstraat. Op nummer 134 verscheen in de jaren ’60 van de vorige eeuw de ‘confectiehal’, die daar een aantal jaren deel heeft uitgemaakt van de Oisterwijkse ‘middenstand’. Hoogstraat 134 werd in 1974 gekocht door de familie Robben, die op dit adres eveneens een modewinkel openden. Het pand werd weer verkocht in 1984, en Ad Robben ging verder aan de Dorpsstraat. De winkel werd later overgenomen door zijn dochter en heet ook nu nog: Robben Bonneterie…

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)