carnaval 2023

Beeldbank Oisterwijk: Zeepkistenrace


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Zeepkistenrace

De zeepkistenrace van Trappaf in Oisterwijk (Foto: Ad Puts)

Weer een Oranjedag die ‘anders dan anders’ moest worden gevierd dit jaar. Voor wie met nostalgische gevoelens terugkijkt naar de Koninginnedagvieringen uit het verleden is er dit heerlijke filmpje. We leven dan op 30 April 1977. In het kader van ‘Koninginnedag’ én haar jaarlijkse ‘Kulturele Week’ organiseert Jongerenorganisatie Trappaf een zeepkistenrace voor haar deur op de Terburghtweg. 8mm-filmer Ad Puts was met camera paraat en legt de voorbereidingen en spannende momenten vast zoals waarin SAS (Sint Aloysius School) het opneemt tegen St Agnes (Agnes School). De bestuurder van de zeepkist was niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van zijn of haar wagen, maar ook van de kracht waarmee de duwers vooruitstuwende snelheid hadden gegeven. Obstakels en opdrachten (zoals ballonnen prikken) onderweg bemoeilijkten de missie. En dan telde ook nog mee wie het mooiste vlam-in-de-pijp-autootje had gebouwd! Veel toeschouwers! Stond u erbij?!

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk