brabantspronkjuweel

Beeldbank Oisterwijk: Legbatterij in Haaren


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Legbatterij Haaren 1969

Een legbatterij kip (Fragment uit de film Polygoon)

De Paasdagen zijn achter de rug. Voorlopig genoeg eieren genuttigd of kunnen ze u er elk moment van de dag voor porren? Dan is dit filmpje iets voor u! Legbatterij Haaren, 1969. Destijds leek het ’t ei van Columbus; schaalvergroting als hét middel om economisch te kunnen produceren en de vraag naar voedsel voor een lage prijs te kunnen blijven bieden. De zin in het filmpje: “In elk hok zitten maximaal 3 kippen wier enige bezigheid bestaat uit eten en eieren leggen”, spreekt boekdelen; met het welbevinden van het dier werd weinig rekening gehouden…

Het Haarense bedrijf waar destijds 56.000 kippen gezamenlijk per dag 40.000 eieren produceerden was bijzonder genoeg voor een Polygoonteam om af te reizen naar het zuiden en er een bioscoopjournaalitem van te maken. Met de ogen van nu kijken we daar tegenwoordig heel anders tegenaan; de bio-industrie wordt al lang niet meer de hemel in geprezen en het welzijn van het dier heeft langzaamaan meer en meer terrein gewonnen. Ook leerden we dat dierziektes enorm kunnen toeslaan als zoveel dieren samen op een relatief kleine plek bij elkaar leven.

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk