brabantspronkjuweel

Wat restaurants in Oisterwijk niet mogen kan in Breda wel


Een wandel-, fiets- of autoroute organiseren en de deelnemers iets te eten laten afhalen is in Oisterwijk verboden. In Breda mag het wel!

Lekkernijen afhalen mag op de reguliere wijze, maar niet in combinatie met georganiseerde auto-, fiets- of wandeltochten.

Begin februari werd een actie van vijf restauranthouders door Gemeente Oisterwijk verboden. Juridisch correct zo bleek uit een bestudering door PIT Onderzoek. Het organiseren van een evenement is niet toegestaan. Het rijden van een autoroute en tijdens die route laten afhalen van eten mag dan in de praktijk vergelijkbaar zijn met een bezoek aan de Mac; het is een evenement en dat is eenvoudigweg verboden, zo concludeerde de gemeente en ook de jurist die er naar heeft gekeken.

Ook de route van Ondernemersvereniging De Toestroom werd door de gemeente verboden. Daarover dacht de jurist overigens anders, want dat betreft een besloten groep, en daarmee zou het niet onder ‘evenementen’ vallen. Maar toch, ook hiervoor hanteerde Gemeente Oisterwijk dezelfde regels.

Breda
In diezelfde periode werd in Breda tweemaal een wandelroute georganiseerd, met afhalen van hapjes bij diverse horecazaken. Het in eerste instantie kleinschalige initiatief werd toegelaten door die gemeente. Pas nadat bleek dat het succes zo enorm was, dat het naleven van de coronaregels mogelijk in het geding zou kunnen komen, werd ingegrepen. Die afweging werd gemaakt op praktische gronden.

Fietsen
Ondanks dat ingrijpen, komt het in die gemeente nog steeds voor, dat ondernemers dergelijke routes met versnapering organiseren. Zo staat er bij een horecalocatie in de gemeente Breda een fietsroute gepland voor 14 maart. Fietsen mag, afhalen mag, in Breda mag het blijkbaar ook als je dat combineert in een activiteit, in Oisterwijk niet. ‘Het is regionaal bepaald dat dit soort georganiseerde activiteiten gezien worden als een evenement en dus niet zijn toegestaan,’ aldus een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk. Gemeente Breda is niet op onze vragen ingegaan.

Eén provincie, één veiligheidsregio, één wet en in ieder geval overal dezelfde besmettingsrisico’s, toch verschil in handhaving.