Krekul

Wat in Schijndel en Oss wel mag kan in Oisterwijk nog steeds niet


Voorlopig staat 28 maart nog in de agenda, en is er desgevraagd geen sprake van verplaatsing, maar het mag niet! In Breda wel, en nu ook in Schijndel, Oss, Uden en vast nog meer plaatsen waar deze activiteiten gewoon doorgaan!

Lekkernijen afhalen mag op de reguliere wijze, maar niet in combinatie met georganiseerde auto-, fiets- of wandeltochten.

Begin februari werd een actie van vijf restauranthouders door Gemeente Oisterwijk verboden. Juridisch correct zo bleek uit een bestudering door PIT Onderzoek. Het organiseren van een evenement is niet toegestaan. Het rijden van een autoroute en tijdens die route laten afhalen van eten mag dan in de praktijk vergelijkbaar zijn met een bezoek aan de Mac; het is een evenement en dat is eenvoudigweg verboden, zo concludeerde de gemeente en ook de jurist die er naar heeft gekeken. Ook de route van Ondernemersvereniging De Toestroom werd door de gemeente verboden. Daarover dacht de jurist overigens anders, want dat betreft een besloten groep, en daarmee zou het niet onder ‘evenementen’ vallen. Maar toch, ook hiervoor hanteerde Gemeente Oisterwijk dezelfde regels.

Breda

In diezelfde periode werd in Breda tweemaal een wandelroute georganiseerd, met afhalen van hapjes bij diverse horecazaken. Het in eerste instantie kleinschalige initiatief werd toegelaten door die gemeente. Pas nadat bleek dat het succes zo enorm was, dat het naleven van de coronaregels mogelijk in het geding zou kunnen komen, werd ingegrepen. Die afweging werd gemaakt op praktische gronden.

Fietsen

Ondanks dat ingrijpen, komt het in die gemeente nog steeds voor, dat ondernemers dergelijke routes met versnapering organiseren. Zo werd er bij een horecalocatie in die gemeente een fietsroute georganiseerd op 14 maart. Fietsen mag, afhalen mag, in Breda mag het blijkbaar ook als je dat combineert in een activiteit. In Oisterwijk niet. ‘Het is regionaal bepaald dat dit soort georganiseerde activiteiten gezien worden als een evenement en dus niet zijn toegestaan,’ aldus een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk. Eén provincie, één veiligheidsregio, één wet en in ieder geval overal dezelfde besmettingsrisico’s, toch verschil in handhaving.

Nog meer

Wat blijkt deze week: Er zijn nog veel meer initiatiefnemers, en meer gemeenten die het toestaan. Na Breda, blijkt ook in Schijndel, Oss en Uden te mogen wat in Oisterwijk niet mag. Een autoroute langs vijf restaurants, met afhalen van vijf gerechten die door het autoraampje worden meegegeven, is vol enthousiasme aangekondigd in de media aldaar. ‘Nee’ zegt de woordvoerder van Gemeente Oisterwijk, en ook na kennisneming van al deze initiatieven blijft het hier in Oisterwijk verboden.  ‘Ja’ zeggen ze bij Gemeente Meierijstad, waar onder andere Schijndel onder valt: ‘De activiteit bestaat uit het afhalen van gerechten bij reguliere horeca. Afhaal en bezorgen is toegestaan binnen de huidige maatregelen.’

Bij Gemeente Oisterwijk stellen ze dat het een evenement is en mag het niet; in vele andere plaatsen noemen ze het ‘afhalen bij horeca’ en mag het wel…