Krekul

Verhaal over magneetvissen in Oisterwijk slaat in als een bom


Heukelom, gemeente Oisterwijk is de plaats van opgraving, beter gezegd al hengelende met een magneet opgedoken. Het meer diepgaande verhaal hierover slaat volgens schrijver Anton van Dorp in als een bom.

Explosief gevonden in Heukelom (Foto Toby de Kort).

Zijn verhaal en nog andere lokale historisch hedendaags geschrift treft u in het nieuwe tijdschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij. Het gaat ook over genealogisch DNA-onderzoek, het hout van Udenhout en de Hondsberg in Oisterwijk.

Het landgoed De Hondsberg en Oisterwijk zijn in de loop der tijden sterk bij elkaar gaan horen. Wim de Bakker neemt in een verhelderend stuk de ontstaansgeschiedenis van dit landgoed op de korrel. Opgevoerd wordt onder andere een bewaard gebleven uitgiftebrief van een stuk land naast landgoed Durendael. Dit land zou de Hondsberg gaan heten.

Een kort, maar wel als een bom inslaand artikel van Anton van Dorp verhaalt van het opvissen van munitie uit WO 2 door zogenaamde ‘magneetvissers’. Er zit aan deze betrekkelijk nieuwe sport ook, dat mag duidelijk zijn, een gevaarlijke kant. Twee magneetvissers haalden afgelopen oktober het een en ander uit de Voorste stroom in Heukelom naar boven. Deze ‘vangsten’ worden hier beschreven.

Villa De Hondsberg (coll. W. de Bakker).

Op 7 november verscheen bij uitgeverij Het Kwartier Van Oisterwijk het boek ‘De Gastjes’ van Ad van den Oord. Dit boek handelt over een arm volksbuurtje dat ooit in Oisterwijk bestond, en waar voorouders van de auteur hun woning hadden. Martin van der Waals beschrijft zijn ideeën en gevoel over dit boek in een artikel waarin ook zijn eigen voorouders als bewoners van De Gastjes ter sprake komen.

Schepenprotocollen zijn geschriften waarin de handelingen staan opgetekend van de lokale schepenbank, die destijds (vermoedelijk al enige tijd vóór 1213, toen de vrijheid Oisterwijk ontstond) het bestuur van diezelfde vrijheid vormde. Wim de Bakker belicht in zijn tweede artikel in dit nummer het oudste schepenprotocol van Oisterwijk.

Dit en meer in aflevering 4 van De Kleine Meijerij, verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 in Oisterwijk.