genieten

Unieke opname Oisterwijks Volkslied met symfonieorkest


Een twintigkoppig orkest heeft de afgelopen weken het Oisterwijks Volkslied opgenomen als cadeau aan Oisterwijk. Zeven Oisterwijkse ambassadeurs hebben reeds een plaquette aangeboden gekregen met hierop de tekst van het volkslied. De officiële release van het nummer is op 14 maart.

Niet als volledig orkest, maar verdeeld over meerdere momenten en dus volledig coronaproof, hebben twintig Oisterwijkse muzikanten de afgelopen weken het Oisterwijks Volkslied opgenomen. Het origineel werd geschreven door Sjef van der Eerden; deze versie werd opgenomen onder leiding van arrangeur Ron van Riel. Initiatiefnemer is de Orde van de Blauwe Jas. Deze carnavalsclub heeft als doel om elk jaar een oud, Oisterwijks carnavalslied opnieuw op te nemen en uit te brengen, zodat deze nummers niet verloren gaan.

Het nummer werd eerder bij de viering van 800 Jaar Oisterwijk in 2012 ook opgenomen met Oisterwijkse muzikanten en zangers, in dezelfde Oisterwijkse studio Artichoque (beluister die opname hier), maar nooit eerder werd het Oisterwijks Volkslied gespeeld door een symfonieorkest! Een beter moment om zo’n speciale opname van dit waardige nummer te maken dan in het jaar dat er geen carnaval gevierd kon worden, kon er derhalve niet zijn.

Cadeau

Frans Kapteijns was de eerste die op social media trots zijn plaquette toonde

Het volkslied is een cadeau aan heel Oisterwijk. De Orde van de Blauwe Jas heeft de tekst laten graveren op een plaquette en deze symbolisch aangeboden aan zeven Oisterwijkse ambassadeurs, die allen een groep Oisterwijkers vertegenwoordigen. Zo kreeg Peter de Jong van Trinitas een plaquette overhandigd als ambassadeur voor alle sporters, Centrummanager Frits Knibbeler voor ondernemend Oisterwijk en Frans Kapteijns als ambassadeur voor de Oisterwijkse natuur.

Bij het nummer is bewust geen clip gemaakt; eenieder mag het nummer zelf ‘inkleuren’ met beeldmateriaal dat past bij zijn of haar eigen herinnering of gevoel bij het nummer. De Orde van de Blauwe Jas roept iedereen op om deze clips vóór 1 mei 2021 te mailen naar ordevandeblauwejas@gmail.com. De clips worden gedeeld via Social Media, waarna de bovengenoemde ambassadeurs hieruit één officiële clip zullen kiezen.

Release
De officiële release is aanstaande zondag 14 maart om 18.00 uur, via het YouTube kanaal en de Facebookpagina van de Orde van de Blauwe Jas. Later zal het nummer ook te beluisteren zijn via Spotify.

Saillant detail: het is zondag precies een jaar geleden dat de eerste lockdown van start ging. De Orde van de Blauwe Jas vindt dat de Oisterwijkse gemeenschap daarom wel een cadeau als ‘hart onder de riem’ heeft verdiend.

Diverse eerdere opnames

Hieronder een eerdere opname van het door Sjef van der Eerden geschreven nummer, in dezelfde studio met arrangementen van Erik Potters, zang door Bart van den Oord en Rob Janszen:

Nummer 3

En een live uitvoering opgenomen door LOVO: