brabantspronkjuweel

Tijdschrift Kleine Meijerij over Oisterwijkse juwelier Bouwman en Haarens Cijntje


In het laatste kwartaaltijdschrift van Heemkundekring De Kleine Meijerij een artikel over juwelier Bouwman.

Juwelier/opticien ben Bouwman is vele jaren een begrip geweest in Oisterwijk. Bouwman is onder andere gevestigd geweest in het pand aan de Dorpsstraat nummer 15 (anno 2021 zetelt hier de juwelier Mignon stijl in Trend). Martin van der Waals en Els Oomis doen in een rijk geïllustreerd artikel de historie van deze zaak ‘uit de doeken’.

Joost van der Loo tekent voor een verhaal over Cijntje Simons, een inwoonster van Haaren die in 1978 honderd jaar werd, maar daar nog twee jaar aan wist toe te voegen. Het intrigerende in deze levensschets is dat Cijntje vanaf haar 50e jaar 10 jaar ziek en bedlegerig is geweest. Uiteindelijk heeft een Tilburgse arts van joodse komaf, wiens verhaal in het artikel verweven is, haar kunnen genezen.

De winkel van Bouwman omstreeks 1970 (coll. De Kleine Mmeijerij)

In Oisterwijk was het lange tijd niet meer bekend dat er in 1896 door P. Cuypers, de bouwer van de ‘nieuwe’ Petruskerk, voor is gezorgd dat restanten van de ‘oude’ afgebroken Petruskerk aan het toen nieuwe Amsterdamse Rijksmuseum geschonken werden. Dankzij het feit dat steeds meer museale collecties via internet te zien zijn, kwamen deze schenkingen onlangs opnieuw aan het licht. Wim de Bakker verhaalt in zijn bijdrage aan dit nummer over deze bijzondere voorwerpen.

In 2020 werd 75 Jaar vrijheid gevierd en lanceerde het Indisch Herinneringscentrum te Den Haag het programma ‘Huizen van Aankomst’, dat in het teken staat van de 350.000 personen die de vroegere kolonie Nederlands-Indië tussen 1945-1968 verlieten, en naar Nederland kwamen. Ook in Oisterwijk was een Huis van Aankomst, nl. vakantiepark De Staalberg aan de Scheibaan, nu een asielzoekerscentrum. Over twee mensen die in dit verband op De Staalberg verbleven hebben, handelt een artikel van de redactie.

Met tot slot onder andere een ‘literatuur-signalementen’; 30 december 1920 – 30 december 2020. Een herinnering aan Gerarda van der Heijden bij gelegenheid van haar 100ste geboortedag. Een lezenswaardig boekje over de schoonmoeder van Karin van den Heuvel, door haar samengesteld met haar zoon Sjoerd.

De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.