anytime

Spoedoverleg raad overlastgevende asielzoekers AZC Oisterwijk


Raadsleden van Oisterwijk gaan aankomende woensdag in tussentijds overleg over de problemen rondom het AZC asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Aanleiding is de recente overlast en de informatie de burgemeester Hans Janssen afgelopen donderdag heeft gegeven.

Noodgedwongen door de bosjes, want toegang krijgen we niet, en ook dit zou COA liever niet zien (Foto: Toby de Kort).

Met vlagen in soms korte en soms langere periodes is er steeds opnieuw toename van agressie veroorzaakt door met name alleenstaande jongeren uit veilige landen die op het AZC in Oisterwijk verblijven. Volgens burgemeester Hans Janssen doet het COA wat ze kunnen, maar zitten de AZC’s overvol. Daardoor worden overlastgevende criminele asielzoekers niet altijd overgeplaatst, zoals vorig jaar wel heel duidelijk als voorwaarde werd gesteld. Ook komen er, zo blijkt uit de recente informatie, overlastgevers na overplaatsing weer terug. De burgemeester noemde het ‘rondpompen.’

Die overvolle AZC’s zijn volgens de burgemeester ook de reden, dat er niet alleen de afgesproken ‘kansrijke vluchtelingen’ in Oisterwijk worden opgevangen. Slechts 40% van wat de bedoeling was, bestaat uit die categorie. Door dit alles neemt het draagvlak vanwege dergelijke situaties af.

Raadsleden hebben laten weten dat er aankomende woensdag een overleg is gepland met alle politieke partijen. De politiek gaat hun mogelijkheden en aanpak bespreken. Naar verwachting zal daarna overleg volgen met het college (Burgemeester en wethouders) en de eerstkomende raadsvergadering aan het college een opdracht worden gegeven om de situatie aan te pakken.

Lees alle berichten over AZC Oisterwijk