Krekul

Samenwerking bij GUO Oisterwijk ontstaat juist vanwege corona


Donaties, ticketruil of een roman in plaats van restituties voor geannuleerde concerten. Met die nobele keuzes houden GUO-concertliefhebbers Groeten Uit Oisterwijk al een jaar lang in leven. Daardoor voelt de 43-jarige vrijwilligersclub zich behalve gepassioneerd ook moreel gedragen. Dezer dagen valt haar de twijfelachtige eer te beurt haar éénjarig jubileum als concertannuleringsorganisatie te ‘vieren’. Kostenposten lopen door en bij elke concertannulering garandeert GUO tickethouders hun geld terug als ze dat verkiezen. Zo neemt corona een stevige hap uit haar stichtingskas.

Ook voor GUO kent corona vele gezichten. De naargeestige halen vaak het nieuws. Minder aan bod komt de versterkende saamhorigheid. Aangeslagen organisaties maken van de coronanood een deugd, weten elkaar te vinden en versterken zowel elkaar als zichzelf. Op die basis sloot GUO deals met lokale partners. Voorts vroeg ze Gemeente Oisterwijk om een bescheiden injectie uit haar coronabudget. Dus misschien zit er meer in het vat. Bovendien raken de vaccinaties nu toch echt op stoom.

Tiliander

De Helen Flaherty Band komt zondagmiddag 18 april naar Boschoord, als corona het toelaat…

In concertserie 2021/2022 keert GUO voor twee concerten terug naar cultuurcentrum Tiliander. In plaats van een huurder-verhuurder relatie verdelen ze taken rondom de concerten waarin ze samen optrekken. GUO programmeert en levert publiciteit aan. Tiliander organiseert ter plekke en is financieel verantwoordelijk. Zonder tussenkomst van impresario’s benadert GUO artiesten rechtstreeks uit haar ruime netwerk. Als gastheer biedt Tiliander theater- en horecafaciliteiten aan bezoekers en artiesten.

De samenwerking betreft een proef . Na een tussenevaluatie komend najaar besluiten beide partners of en zo ja hoe ze met elkaar verder willen. De voorbije jaren spraken wethouder en ambtenaar cultuur in Oisterwijk de wens uit om de GUO-concerten onder te brengen in het cultuurcentrum dat er voor bedoeld is. GUO was voor, mits ze zich kon vinden in de voorwaarden. Al vóór aantreden van de huidige Tiliander-directie vorig jaar juni nam GUO initiatief tot overleg. Na een reeks besprekingen vonden beiden een werkbare modus met deze proef als uitkomst. Daarnaast blijft de GUO-concertserie in Boschoord voortbestaan.

Corona

Tot komende zomer staan in Boschoord op nog enkele zondagmiddagen telkens twee GUO-concerten gepland. Of die doorgaan, hangt af van de vraag in hoeverre de overheid de huidige coronarestricties versoepelt. Coronaproof zijn deze GUO-concerten nagenoeg uitverkocht. Pas als ook de social distance beperking vervalt stelt GUO extra tickets beschikbaar.

Mede dankzij coronamalheur zit GUO achter de schermen dus allesbehalve stil. Haar toestand is ernstig maar niet hopeloos. De Oisterwijkse concertorganisatie ziet haar halflege glas als halfvol. Aan de einder gloren hoop en hulptroepen. Ondertussen zijn ook de voorbereidingen voor seizoen 2021/2022 in volle gang…