anytime

Protestmars Lopend Vuur voor vluchtelingen was dinsdag in Oisterwijk


Dinsdagmiddag 9 maart was de protestmars voor vluchtelingen in het centrum van Oisterwijk.

Peter (rechts) geeft het ‘lopend vuur’ door aan echtpaar Blesgraaf in Oisterwijk.

Van 1 tot 17 maart, in de aanloop naar de verkiezingen, gaat er ‘een lopend vuurtje’ door Nederland. Van Maastricht tot Groningen dwaalt een vuur door Nederland om op 16 maart bij Het Binnenhof in Den Haag samen te komen. Overal in het land vinden wakes en tochten plaats en wordt aandacht gevraagd voor een humaan migratiebeleid.

De organisatie haalt de verwoestende brand in kamp Moria aan, kinderen die opgroeien in de blubber, zinkende boten en verdrinkende mensen: de ellende aan de Europese grenzen is enorm. De tocht is een protest tegen nóg harder grensbeleid, meer deals en kampen, minder vluchtelingen en migranten. En daarmee een minder menselijk Nederland en Europa. De doelen van deze landelijke actie zijn voorbijgangers te informeren over de bedroevende situatie aan de Europese grenzen én aan politici laten zien dat er wel degelijk draagvlak is voor menselijk beleid.

De routes die worden gelopen (Bron: Facebook Stichting Bootvluchteling).

Dinsdagmiddag 9 maart kwam de 75-jarige Jos Smeets uit Vessem aangewandeld bij de kiosk op de Lind met twee wandelvrienden. Daar werd een wake gehouden in aanwezigheid van onder andere Dominee Winanda de Vroe, ter intentie van de vluchtelingen. Volgende week wil Jos in Den Haag aankomen samen met nog anderen die uit andere hoeken van het land zijn gaan lopen. Jos is een actieve man uit Valkenburg. Het is volgens hem belangrijk dat alle politieke partijen en de kiezers nog eens doordrongen raken van de noodzaak van goede opvang van en zorg voor vluchtelingen, hier of in hun eigen regio.

Woensdagmorgen is hij vertrokken naar Den Bosch, samen met Peter die vluchtelingenpastor was in Den Bosch. Donderdagmorgen zal hij de mis bijwonen met de bisschop en samen met hem een kopje koffie drinken.