brabantspronkjuweel

Oisterwijkse schooljeugd trapt boekenactie af met Willem II


‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie,’ vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant.De drie sloegen de handen ineen met leesproject Scoor een Boek! De komende 11 weken nemen de groepen 5 en 6 van verschillende basisscholen uit onder andere Oisterwijk deel aan dit leesproject. Profvoetballer Ché Nunnely van Willem II moedigt leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

“Hé, de juf van de bieb!” Leerlingen hadden leesconsulent Cristel van Amersfoort al wel eens eerder op school gezien. Maar anders uitgedost dan vorige keer: met een Willem II-sjaal om én Willem II-mondkapje, vertelt ze dat ze deze ochtend is gekomen voor De Aftrap van een bijzonder leesproject. Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Scoren

Scoor een Boek!

Cristel is niet met lege handen gekomen: ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én speciale videoboodschap van Willem II-speler Ché Nunnely, die hen aanspoort de komende elf weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren. Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Leesconsulente Cristel vertelt in de klas dat het bij dit project niet gaat om de snelheid waarmee je boek leest, maar om het plezier. “Voor ieder kind is er een boek te vinden dat diegene leuk vindt.”

De editie van dit jaar is in een iets aangepaste vorm gegoten. De leesconsulenten komen bij sommige klassen niet op bezoek, maar zijn te zien via het digischerm. Normaal gesproken eindigt Scoor een Boek! met een groots sportief slotevenement waarop de eindscore bekend wordt gemaakt. De Bibliotheek en Willem II hopen van harte dat het dit jaar weer mogelijk is, maar anders hebben ze een aangepaste variant achter de hand.