Krekul

Oisterwijker geweigerd bij stembureau en recht op stemmen verloren


Chiel van de Ven, inwoner in Oisterwijk, is woensdag bij het stembureau geweigerd. Ondanks geldige stempas, een geldige legitimatie. Zijn naam stond op een ‘zwarte lijst’.

‘Meneer mag niet stemmen,’ werd aan meneer verteld bij binnenkomst in de Kerkhovense molen in Oisterwijk, wat velen de mooiste stemlocatie van Oisterwijk vinden. Boos reageert Van de ven: ‘Totaal belachelijk, hierover is het laatste woord nog niet gezegd.’

Normaal een gezellige plek om te stemmen, de Oisterwijkse Molen (Foto: Joris van der Pijll)

Dhr. Van de Ven kwam er eerder deze maand tijdig achter dat hij geen stempas had ontvangen. ‘Ik heb vervolgens viermaal telefonisch contact gezocht, waarbij ik de eerste drie keer zolang in de wacht heb moeten staan dat ik maar heb opgehangen. Dat was gemiddeld 15 minuten per keer. De laatste keer heb ik wel iemand van de receptie aan de lijn gehad die heeft geprobeerd door te verbinden, doch er was niemand aanwezig of druk bezig met andere zaken. Beloofd werd dat ik zou worden teruggebeld, hetgeen ook inderdaad na een dikke halve dag is gebeurd.’

Duplicaat

Geregeld? ‘Nee, niet direct, er werd mij verteld dat de stempas waarschijnlijk bij de buren terecht zou zijn gekomen. Maar dat leek mij onwaarschijnlijk, omdat mijn buren mij goed kennen en de stempas met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel bij mij in de bus zou zijn gedaan.’ Vooralsnog geen stempas, maar er werd volgens meneer wel door de ambtenaar beloofd dat er een duplicaat stempas zou worden verzonden en dat de eventueel alsnog bezorgde andere (eerste) stempas uiteraard niet geldig zou zijn. Enkele dagen later viel de nieuwe stempas in de bus, ‘met op de enveloppe netjes duplicaat. Dus keurig geregeld dacht ik.’

Zwarte lijst

Wat schets zijn verbazing: ‘Kom bij het stembureau en krijg de mededeling dat ik niet mag stemmen.’ Op het bureau bleek een lijst, waar Van de Ven op stond vermeld. ‘Ik werd een beetje boos. Zoveel moeite doen om te kunnen stemmen en dan geweigerd worden!’ Door het hoofd van het stembureau werd vervolgens contact gezocht met ambtenaar, die vervolgens de mededeling doet dat dit klopt in verband met de eerdere melding van vermissing. De uitleg en belofte dat hij maar echt één stembiljet had, mocht niet baten.

Chiel van de Ven, Oisterwijks stemgerechtigde, heeft zijn stem verloren zien gaan, en laat ons weten dat hij zich voelt aangetast in zijn rechten. Na alle moeite, en alles goed geregeld te hebben, werd hij volgens eigen zeggen ‘zonder verdere poging of uitleg als een kleine jongen weggestuurd, glashard geweigerd.’

We hebben de gemeente om uitleg gevraagd; zodra die binnen is vermelden wij dat hier…