bosch car service

Het Bretagne van familie Kortmann in een roman


Het nieuwe boek ‘De Muur van Bretagne’ is een roman, mede gebaseerd en geïnspireerd op de familievakanties van familie Kortmann, het gezin van de voormalige Oisterwijkse burgemeester Yvo Kortmann.

Mûr-de-Bretagne is een klein pittoresk dorpje gelegen in het westen van Frankrijk, in het centrum van de provincie Bretagne, departement Côtes-d’Armor. Het dorp is ongeveer 30 km2 groot en telt in de rustige jaargetijden ruim 2000 inwoners. In de zomertijd wordt het druk bezocht door toeristen en vooral wielerliefhebbers kiezen Mûr-de-Bretagne veelvuldig als hun (sportieve) bestemming uit. Dat heeft zeker te maken met het prachtige en kenmerkende Bretonse landschap met glooiende heuvels en veel erfgoed in de vorm van kerkjes, kapelletjes, kastelen, landhuizen en boerderijen. Maar wielerliefhebbers trekken vooral naar het hart van Bretagne vanwege de fietsuitdaging in het verlengde van het dorp: de Muur van Bretagne, een meer dan twee kilometer lange helling met een stijgingspercentage van maar liefst 15% op het steilste punt. De klim is fameus. Meer dan eens eindigde een etappe van de Tour de France op de Muur van Bretagne en ook dit jaar is dat weer het geval. Aan het slot van de tweede Tour-etappe op 27 juni 2021 staat hij zelfs twee keer op het menu.

Vakanties

‘Wij als gezin komen al vele jaren in de Côtes-d’Armor om daar te genieten van heerlijke, rustige en vooral niet té warme vakanties,’zo vertelt Yvo Kortmann. ‘Zeker aan de noordkant kenmerkt Bretagne zich als een echt Bretons land met nogal wat Keltische invloed, en dus veel minder typisch Frans. Gemiddeld bestaat de, in het verleden grotendeels katholieke, bevolking uit eenvoudige, zeer vriendelijke mensen, vooral ook boeren en vissers. De noordelijke kust van Bretagne bestaat vooral uit rotsen met daartussen prachtige kleine baaien, zandstrandjes, vissersdorpjes maar ook veel wind, zon en water, hetgeen een stevige toeristische aantrekkingskracht heeft.’

De auteur

De nieuwe roman van Michiel de Vlieger.

Schoonzoon Michiel de Vlieger, de auteur van deze roman, kwam in zekere zin daar in het leven van de familie. ‘Hoewel hij in zijn jonge jaren er met zijn ouders een paar maal al op vakantie was, leerde hij Bretagne en vooral dan de Côtes-d’Armor in de afgelopen acht jaar pas echt goed kennen. Hij gebruikte zijn racefiets voor kleine ontdekkingsreisjes in de regio. Twee keer zagen wij hem vertrekken voor een lange fietstocht naar de Muur van Bretagne. Tijdens de vakanties in Bretagne kwamen wij ook achter zijn talent, ambitie en de passie voor schrijven. We wisten dat hij een boek wilde schrijven. Maar toen hij eind 2020 vertelde dat zijn roman ‘De Muur van Bretagne’ zou worden uitgegeven, was dat ook voor ons een regelrechte verrassing.’

Fictie

Het bijzondere is dat Michiel zijn roman schreef naast een druk bestaan als advocaat en vader van drie jonge kinderen. Zelf zegt hij daarover: ‘Misschien was het niet het meest kalme moment om een boek te schrijven. Maar ik voelde dat ik het toch moest doen. En gelukkig kreeg ik de ruimte. Van kantoor, maar vooral ook van mijn vrouw Pauline die me altijd gesteund heeft in het najagen van deze droom.’ En over het boek zelf: ‘De Muur van Bretagne is een toegankelijke roman over persoonlijke thema’s als familie, vriendschap, vertrouwen en de dood. Ik denk dat mijn stijl lekker wegleest. Het boek is aantrekkelijk voor alle fictielezers, maar uiteraard ook voor liefhebbers van Frankrijk en de wielersport.’

Het boek

Na een roerige jeugd vol bijzondere zomers in Bretagne meent David Abbing zijn leven op de rit te hebben. Opa en jeugdvriend Jack staan altijd voor hem klaar. En hij is verliefd. Maar zeven jaar later ontdekt hij een geheim dat zijn leven opnieuw op zijn kop zet. Stukje bij beetje ontrafelt hij de waarheid. Wraakgevoelens brengen hem tot een drastisch besluit. Een langverwachte fietstocht naar de Muur van Bretagne vormt een haast symbolische rit in zijn zoektocht naar gerechtigheid. Ondertussen komt het afscheid van een dierbare steeds dichterbij. Het boek is vanaf 26 maart verkrijgbaar.