ondernemers

Geweld met gewonde op AZC in Oisterwijk (Update)


De politie is zondagochtend een onderzoek gestart naar een openlijk geweldpleging op het AZC in Oisterwijk.  Een man is gewond geraakt.

Op zondag 14 maart om 3.00 uur kregen meerdere surveillance-eenheden, waaronder een hondengeleider, de opdracht te gaan naar het AZC aan de Kievitsblekweg. Daar zouden meerdere personen aan het vechten zijn met onder andere stokken.

Politie op AZC Oisterwijk (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Toen de agenten arriveerden was de vechtpartij over en troffen ze een gewonde bewoner. Personeel van een opgeroepen ambulance heeft de man meegenomen naar het ziekenhuis.

De identiteit van de vier verdachten van deze openlijke geweldpleging zijn bekend. Een zoekactie op en rondom het terrein leverde niets op.

Omwonenden

Buurtbewoners hebben de vechtpartij gehoord en gezien. Een van hen laat weten dat er meer personen bij aanwezig waren dan de vier verdachten. Ze zouden mogelijk te zien zijn op het recent geplaatste camerasysteem. Wat hun rol is geweest is in onderzoek bij de politie.

Update na onderzoek

Bij de vechtende waren volgens het COA vier personen betrokken. Twee van hen waren zaterdagavond 13 maart illegaal op het AZC in Oisterwijk aanwezig. Ze zijn die avond van het terrein verwijderd. Later die nacht zijn ze opnieuw illegaal op het terrein aangetroffen, en hebben ze van het COA een locatieverbod gekregen. Vanwege de avondklok konden ze het terrein niet verlaten, en werd afgesproken om bij de receptie van het AZC de tijd tot half vijf ’s ochtends (aflopen avondklok) af te wachten. Dat hebben ze niet gedaan, ze zijn er even later vandoor gegaan.

Omstreeks 3.00 uur zijn ze blijkbaar terug, en op het AZC bij een vechtpartij betrokken. Hierbij was ook een minderjarige alleenstaande (AMV) en een meerderjarige AZC bewoner betrokken. Deze laatste wil aangifte doen van mishandeling en is gisteren overgeplaatst naar een ander AZC. Voor de minderjarige bewoner wordt nog gezocht naar een geschikte locatie. Beide waren zover bekend nog niet eerder betrokken bij een incident.

Een van de twee illegaal aanwezige personen heeft afgelopen december ongeveer twee weken op het AZC in Oisterwijk verbleven, en is daarna versneld doorgeplaatst naar een andere locatie in verband met verhoogde instroom van asielzoekers in Nederland. De andere illegaal aanwezige persoon is totaal onbekend voor COA, en is voor zover bekend nooit woonachtig geweest in Oisterwijk of op AZC Oisterwijk.

Klik en lees meer over AZC Oisterwijk.