glasvezel

Gemeente start nieuwe campagne voor zelfredzaamheid en veerkracht


Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op de veerkracht en zelfredzaamheid van inwoners. Daarom starten Farent, MEE en Gemeente Oisterwijk, in samenwerking met zoveel mogelijk sociale (vrijwilligers) organisaties en wegwijsinoisterwijk.nl, de campagne ‘Voor elkaar’. Samen hebben zij de handen ineen geslagen om inwoners op weg te helpen als het (even) tegen zit.

Iedereen in het gezin kan soms hulp gebruiken.

Wethouder Dion Dankers licht toe: “Een grote groep mensen is prima in staat om voor zichzelf te zorgen, ook als het even tegen zit. Maar dit geldt niet voor iedereen. We zien een groep inwoners die bijvoorbeeld problemen ervaart in de opvoeding, zorgen heeft over financiën of moeite heeft om zelfstandig te blijven wonen. Met deze campagne willen we uitdragen dat je je niet hoeft te schamen om hulp te vragen bij familie, buren, vrienden of familie. Ook willen we inwoners wijzen op het brede aanbod aan sociale (vrijwilligers) organisaties in Oisterwijk. Zo is onlangs het sociale platform www.wegwijsinoisterwijk.nl gelanceerd dat vraag en aanbod aan elkaar verbindt, een soortgelijk platform als www.haareneen.nl dat al een aantal jaren actief is. Allebei mooie initiatieven die we van harte ondersteunen. En we wijzen in de campagne op Loket Wegwijs Oisterwijk voor inwoners die behoefte hebben aan persoonlijk advies of hulp.”

‘Voor elkaar’ de nieuwe norm
De campagne, het sociale platform Wegwijsinoisterwijk.nl en Loket Wegwijs komen voort uit een bredere ontwikkeling. “Door de overheveling van taken van de landelijke overheid naar onze gemeente staan budgetten onder druk. Om grip te krijgen op de financiën hebben we ook in Oisterwijk keuzes moeten maken. We blijven hulp en ondersteuning bieden aan mensen die dat echt nodig hebben, maar sturen sterker op wat mensen zelf kunnen en hun eigen verantwoordelijkheid daarin. Het samen voor elkaar krijgen wordt de nieuwe norm.”

Samen doen
Eerder werd door het PON een onderzoek uitgezet onder burgerpanelleden. De meerderheid van de ondervraagde inwoners in het PON-onderzoek verwacht dat de medewerkers van Loket Wegwijs samen met hen aan de slag gaan met de (hulp)vraag. “Samen doen in Loket Wegwijs en samen doen in onze samenleving staat centraal. De campagne ondersteunt deze boodschap, die we uitdragen met onze partners en vrijwilligersorganisaties. Door het delen van échte Oisterwijkse verhalen en oplossingen willen we inspireren en verbinding maken tussen inwoners onderling en met vrijwilligersorganisaties en sociaal ondernemers. Wij zijn trots op hoe we het Voor Elkaar hebben én Voor Elkaar dóen in gemeente Oisterwijk!”