bosch car service

Een jaar lang corona in Oisterwijk, een ongewenst jubileum (deel 9)


5 maart werd in Oisterwijk de eerste coronabesmetting geconstateerd. Samen met een aantal inwoners blikken we deze week terug.Hele treurige en hele mooie ervaringen kwamen dit bijzonder turbulente jaar voorbij, met ongewenste impact en tegelijk ook veel gewaardeerde hulp aan elkaar. U leest over een jaar met ups en downs.

Een jaar lang corona in Oisterwijk, een ongewenst jubileum

John Schepens – Schaatsclub De Vennen

Karlijn Schellekens, een van de talenten van Schaatsclub De Vennen (Foto: Jeroen Appel).

Begin maart 2020 kwam er voor de wedstrijdschaatsers van Schaatsclub De Vennen een abrupt einde aan een succesvol seizoen 2019/2020. Nadat heel veel persoonlijke records waren verbeterd en successen waren behaald tijdens Zuid-Nederlandse en Nederlandse Kampioenschappen, werd de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg van de ene op de andere dag gesloten. De clubkampioenschappen voor Pupillen hadden op 15 februari 2020 gelukkig nog wel doorgang kunnen vinden, maar de op 14 maart 2020 geplande clubkampioenschappen moesten helaas worden afgelast.

Met hardlopen, fietsen en skeeleren hebben de wedstrijdschaatsers van De Vennen van De Vennen zich tijdens het voorjaar en de zomer fanatiek voorbereid op het nieuwe seizoen 2020/2021. Toen de ijsbaan in Tilburg op 3 oktober weer werd geopend, leek trainen en wedstrijdschaatsen voor alle leden van de wedstrijdploeg onder strenge voorwaarden nog mogelijk. Sommige leden verbeterden zelfs al persoonlijke records tijdens een wedstrijd op 11 oktober in IJsstation Thialf in Heerenveen.

In de daarop volgende week, werden de coronamaatregelen echter aangescherpt en waren alleen nog schaatsers van zeventien jaar en jonger welkom in de ijshal. Op zondag 18 oktober werd er nog een officiële wedstrijd voor deze groep schaatsers gehouden. Deze wedstrijd werd gereden in gesplitste groepen, waarbij iedere groep in een korte tijd beide ritten reed en vervolgens de hal verliet, voordat de volgende groep rijders de hal betrad. Publiek was niet toegestaan. Ondanks deze beperkingen slaagden Teun van der Linden en Karlijn Schellekens er toch in om tijdens de eerste mogelijkheid van het nieuwe seizoen te promoveren naar een hogere klasse.

Na deze wedstrijd werden er tot de volledige lockdown van begin december nog wel af en toe trainingswedstrijdjes voor jeugdschaatsers in Tilburg gehouden, maar die mochten van de KNSB geen officiële status hebben. In het weekend van 17 januari 2021 werd door Sportbedrijf Tilburg besloten dat de Ireen Wüst IJsbaan in het seizoen 2020/2021 niet meer zou worden geopend. In de daarop volgende week heeft men het ijs laten smelten.

De enige wedstrijdschaatser van De Vennen die nog een beetje een redelijk wedstrijdseizoen 2020/2021 heeft gehad is Dai Dai N’tab. Als lid van de profploeg Jumbo-Visma had Dai Dai een topsportstatus en mocht hij in de schaatsbubbel in Heerenveen nog een aantal mooie nationale en internationale wedstrijden rijden. Hij werd Nederlands Afstandskampioen 500 meter en tijdens het Nederlands Kampioenschap Sprint werd hij derde. Ook tijdens de internationale wedstrijden was Dai Dai succesvol. Hij won een wedstrijd en het eindklassement van de Wereldbeker 500 meter en op het Wereldkampioenschap Afstanden veroverde hij de bronzen medaille.

De wedstrijdschaatsers van De Vennen zijn hoopvol dat er in de winter van 2021/2022, dankzij de vaccinaties, weer een normaal seizoen kan worden gedraaid. Zij zullen zich hier in het voorjaar en de zomer van 2021 weer goed op voorbereiden.

Klik en lees hier alle verhalen uit deze serie