carnaval 2023

Column Roland Smulders: Allemaal voor de veiligheid


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Allemaal voor de veiligheid

 

Het cameratoezicht in mijn woonplaats Oisterwijk wordt binnenkort uitgebreid met kentekenherkenning. Wie van plan is om het centrum onveilig te maken, kan dus maar beter op de fiets komen. Zeg later niet dat ik had moeten waarschuwen voor het gevaar van de Oisterwijkse big brother.

Er zijn meer mensen die moeten oppassen. Voor de klanten van de te openen Thaise massagesalons is voorzichtigheid ook geboden. Ik weet wel dat zij in alle eer en deugd langskomen, maar niet iedereen is zo ruimdenkend. Op stille momenten kunnen de Oisterwijkse handhavers zich wellicht toch niet beheersen. Aangezien zij hun nieuwe speeltje toch hebben, kunnen zij het net zo goed gebruiken om te zien wie zich allemaal laat voorzien van een totale lichaamsmassage. Zou moeder de vrouw weten wat vader in werktijd uitspookt? Ik kan mij de grapjes voorstellen die tijdens het bekijken van de beelden worden gemaakt.

En nu ik toch bij dat onderwerp ben: er zijn meer beelden die in Oisterwijk worden geschoten. Een plaatselijke filmmaker heeft van minister Kajsa Ollongren de eervolle opdracht gekregen een instructiefilm te maken over het stemmen in coronatijd. Daarmee hebben wij ervaring en het leidde toen niet tot een significante afname van het aantal inwoners. Andere Nederlanders kunnen wat van ons leren als het gaat om het tonen van het identiteitsbewijs en het coronaproof neerleggen van het rode potlood.

Deze items heb ik dus niet zelf verzonnen. Volgens het bericht dat ik onder ogen kreeg, speelden zij een belangrijke rol in de film. Ik heb toen meteen besloten om de première aan mij voorbij te laten gaan. Misschien een volgende keer. Als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor het bijscholen van de eigen ambtenaren een film bestelt over het wel en wee rond de Oisterwijkse massagehuizen. Wel even waarschuwen graag, zodat ik mijzelf kan laten vereeuwigen door even langs te fietsen. Dat is leuk voor de familieleden. ‘Daar gaat hij’, zeggen zij dan tegen elkaar. ‘Dichter bij een happy end is hij nooit gekomen.’ Ik lever de grap er zelf maar bij, anders wordt het niks met de humor.

De gemeente Oisterwijk doet alsof het allemaal voor de veiligheid is, maar diep in mijn hart geloof ik er niks van. Veiligheid staat anders ook niet bovenaan de agenda. Een tekort aan geld wel en van die handige kentekenherkenners kunnen mooi helpen foutparkeerders op de bon te slingeren. Wie een massage wil afnemen, moet net als iedereen eerst even langs de parkeerautomaat. ‘Daar heb je er weer eentje met haast’, grinnikt de ambtenaar bij het beeldscherm. ‘Even de collega’s vragen zijn dag te bederven. Eens kijken hoe hij straks gaat reageren op een prent onder de ruitenwisser.’ Heel onaardig, maar ambtenaren zijn dan ook niet aangesteld om aardig te zijn.

 

Roland Smulders