anytime

Buurtpreventie over een bijzondere vrijdagavond langs AZC en villawijk in Oisterwijk


Peter van de Wouw is lid van Buurtpreventieteam Oisterwijk. Hij maakt regelmatig, meerdere keren per maand, op de fiets een preventieronde door Moergestel, Oisterwijk, Haaren of Heukelom. Hij doet dit op vrijwillige basis en is daar redelijk fanatiek mee bezig. Peter vertelt over ‘een bijzondere vrijdagavond’…

Afgelopen vrijdag ging ik weer met mijn maat Peter Pellegrom uit Oisterwijk een ronde maken. Vanaf Moergestel via het centrum van Oisterwijk een rondje door en rond de wijk Waterhoef, omdat er de laatste tijd weer wat extra inbraken zijn. We hebben melding gemaakt van een defecte lantaarnpaal en enkele mensen kort gesproken die wel vonden dat we erg opvielen in onze kleding. “Dat is ook de bedoeling” was ons antwoord en we fietsten verder richting De Vloet en het AZC.

Het was weer een heel donkere avond en behoorlijk frisjes, maar we zijn goed gekleed en hebben elkaar ook nog steeds veel te vertellen over Moergestel en Oisterwijk. Vanavond wilden we ook een keer een stukje natuur mee pakken en dat lukt goed als je toch in de buurt bent van het AZC. Zo, wat wonen die mensen in een mooie omgeving in deze bossen. We fietsten over de Kievitsblekweg en ineens uit het niets, stak er een groot beest over. We stopten en keken elkaar aan. “Wat was dat?” vroeg Peter aan mij, de andere Peter. “Dat was nou een Das en die heb ik ook nog nooit van zo dichtbij en in het wild gezien.” Die hadden we daar echt niet verwacht. Dat was een leuke ontmoeting en weer een bewijs dat in onze bossen ook zeldzame dieren voorkomen.

Peter Pellegrom en Peter van de Wouw, beide lid van het Buurtpreventieteam.

We zijn weer verder gefietst en terug richting de bewoonde wereld, waar we weer een bewonderende blik geworpen hebben op die giga villa’s die er in het bos gebouwd zijn. Op één perceel kun je wel 40 sociale huur- of koopwoningen bouwen, maar dat is niet voor onze gemeente weggelegd. In de bossen kun je dus alleen villa’s en asielzoekerscentra bouwen, maar niets voor de gewone jongeren of man/vrouw.

“We moeten terug want de avondklok gaat om 21.00 uur in en dan moeten ook wij thuis zijn.” We nemen afscheid van elkaar, ik Peter W. terug naar Moergestel, waar we volgende week een ronde doen en Peter P., terug naar huis in Oisterwijk.

Misschien heeft iemand van jullie ook zin om het Buurtpreventieteam te versterken? De meesten gaan te voet op pad en hebben dan een kleiner bereik, maar wij vinden het met de fiets erg prettig en dan kun je grotere gebieden observeren. En soms maak je iets moois mee, maar het belangrijkste vinden we dat we een bijdrage leveren aan de veiligheid in onze mooie gemeente.

Zo dat waren weer twee productieve uren voor ons team. Hebben we jullie nieuwsgierig gemaakt en wil je ook mee gaan doen of wat extra informatie hebben kijk dan op buurtpreventie Oisterwijk of stuur een mailtje naar info@buurtpreventie-oisterwijk.nl

Peter van de Wouw, met de baard, uit Moergestel