Krekul

Burgemeester Oisterwijk vraagt aanpassing tekst over AZC Oisterwijk


Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk heeft, namens burgemeester Hans Janssen, afgelopen dinsdag kort na publicatie gevraagd om ons artikel over het AZC in Oisterwijk aan te passen.Informatie die daar in staat zou onjuist zijn.

Het gaat om een citaat uit de overeenkomst tussen COA en Gemeente Oisterwijk, waarin afspraken zijn gemaakt over AZC Oisterwijk. Het citaat dat wij hebben gepubliceerd staat in artikel 9.3 en stelt: ‘Partijen evalueren in 2020 de aanwezigheid van de opvanglocatie…’ In het citaat dat de gemeente ons stuurde, staat hetzelfde citaat, maar dan met het jaartal 2021. Een cruciaal verschil, omdat in het ene geval de evaluatie te laat heeft plaats gevonden, en in het andere geval nog moet volgen.

Vragen die afgelopen week door een inwoner, en vervolgens door ons zijn gesteld, gaan over juist deze evaluatie. Uiteraard hebben we deze informatie nogmaals gecontroleerd. De betreffende informatie komt letterlijk uit het document dat gepubliceerd is op de website van de gemeente. Als we vragen om het document waar de woordvoerder uit citeert, krijgen we geen reactie. Ook uitleg over het bestaan van blijkbaar twee verschillende documenten ontbreekt vooralsnog.

Tweeling?

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie en veiligheid) bracht vorig jaar een bezoek aan AZC Oisterwijk om wat misverstanden uit de weg te ruimen, ze werden echter op papier niet aangepast (Foto: Gerben van den Broek)

Uit het verzoek tot aanpassing van ons artikel, blijkt dat er twee verschillende contracten bestaan. De overeenkomst waar wij onze informatie uit halen is gepubliceerd op de website van de gemeente, en is aan de raadsleden toegezonden. Raadsleden die destijds erg betrokken waren bij dit onderwerp, gebruiken dezelfde versie, zo lieten ze ons desgevraagd weten. Ook het contract dat daarop door een van de raadsleden aan ons werd toegezonden is hetzelfde. Als dat een onjuiste versie is heeft het college (burgemeester en wethouders) de inwoners en raad verkeerd geïnformeerd. Omgekeerd, als de ambtelijke organisatie een foutief document gebruikt bij hun werkzaamheden, worden afspraken niet conform overeenkomst nagekomen, er staan immers andere data in.

Bekend was vorig jaar al dat er ook andere fouten in de overeenkomst staan. Zo staat vermeld ‘kansrijke vergunninghouders’ waar ‘kansrijke asielzoekers’ zou moeten staan. Ook dat is een cruciaal verschil. Deze beschrijving was eerder aanleiding voor misverstanden, en is dat nog steeds. Dat bleek ook deze week bij onder andere de raadsleden van de VVD Oisterwijk, die nog steeds de onjuiste tekst gebruiken. Dit is ondanks bevestiging door de gemeente nooit aangepast, in ieder geval niet in het openbaar beschikbare contract en zo blijkt is ook dit niet bekend bij de raadsleden.

Controleren kunnen we het andere ‘tweeling’ document niet, want zoveel haast als de woordvoerder van burgemeester Hans Janssen had om ons artikel aan te laten passen, zo traag reageren ze op het verzoek van ons om een kopie te mailen van wat bij hen op het bureau ligt.

Dus sorry burgemeester, we passen niks aan, we wachten nog even op uw kopietje …

Lees alle berichten over AZC Oisterwijk