ondernemers

Blokkendoos op historisch KVL in Oisterwijk


Jarenlang werd er over gepraat, ontworpen, mappen vol met architectonische sfeerbeelden en ontwerpen, de gemeenteraad had er hun handen vol aan. KVL in Oisterwijk moest een mooie plek worden om te wonen en te werken, geheel in stijl met de vorige eeuw gebouwde fabrieken.

Bouw van de nieuwe Boerenbond en Lidl (Bron: LOVO)

Vele woningen en appartementen werden er gebouwd in de bekende jaren ’30 stijl. Rode bakstenen met wit gelakte smalle raamkozijnen, daarin de bekende geblokte beglazing. De oude fabriekspanden werden gerenoveerd en geheel in stijl behouden. Bewoners rondom, en bezoekers die uit historische of architectonische interesse de KVL bezoeken, waarderen deze plek vanwege de geschiedenis van de enorme leerfabriek, en de moeite die is genomen om daar een passende herbestemming aan te geven. Het nieuwe hotel krijgt voor een deel een modernere look, maar bij dit alles valt vooral de blokkendoos op van de nieuwe Boerenbond en Lidl.

Herkenbare historische bebouwing van de voormalige leerfabriek KVL in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

De lokale omroep heeft een opname gemaakt van de bouw (zie onder), en dan is goed te zien dat het college (burgemeester en wethouders) én de gemeenteraad van Oisterwijk ergens hebben zitten slapen. Het is nog niet af, de entree van de winkels krijgt straks een uitnodigende moderne voorgevel zoals we die wel vaker op industrieterreinen zien; maar meer dan een grote grijze blokkendoos is het niet.

Vele miljoenen zijn er uitgegeven om deze plek in Oisterwijk ‘grandeur’ te geven. Deze nieuwe wijk, een trekpleister, tevens de nieuwe ‘entree’ van het Oisterwijkse centrum, zou niet alleen mooi, maar ook historisch verantwoord ingericht worden…

Oordeel zelf: