ondernemers

Bioscoopreclame voor Oisterwijkse Parfumerie Moerenburg (Deel 12)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

Parfumerie Moerenburg

De reclame in de lokale bioscopen voor Drogisterij Moerenburg (Foto: Rob Rokven)

De aanduiding ‘drogist’ is afkomstig uit oude tijden. Het Middelnederlands kende het woord ‘droge’. Het komt er op neer dat kruiden e.d. vroeger voor ze verkocht werden eerst werden gedroogd. Het woord ‘drug’ is hiervan weer een afgeleide. In een drogisterij werden (en worden) bepaalde medicinale kruidenmiddelen, zelfhulpgeneesmiddelen, cosmetica, e.d. verkocht. En later kwamen daar allerlei andere zaken bij, zoals parfums en andere geurproducten. Het woord ‘parfumerie’ werd soms naast ‘drogisterij’ gezet.

1956 – Nieuwsblad van het Zuiden

Ooit was aan de Kerkstraat in Oisterwijk drogisterij ‘Het Witte Kruis’ gevestigd, om precies te zijn op nummer A 129. Na wijziging van de wijkindeling in nummering per straat werd dit (na 1948) nummer 76. De eigenaar van het pand was H. C. (Henricus) Moerenburg (1870-1943) In 1955 is dit bedrijf opgeheven. Zijn zoon Jo Moerenburg vestigde zich daarna als drogist aan de Dorpsstraat B 358, later werd dit nummer 21. Jo had daarnaast aan de Spoorlaan een verf- en glashandel.

De parfumeriewinkel is later door zijn kleindochter Jenneke Thijs voortgezet. Inmiddels is in het pand alweer enige jaren een modezaak, in o.a. exclusieve lingerie, te vinden.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

 

In de Oisterwijkse Dorpsstraat van 1965: Speet – Drogisterij Moerenburg – Woonhuis – Albert Heijn…