carnaval 2023

Handelt gemeente Oisterwijk terecht bij annuleren ludieke restaurantactie


Vijf horecaondernemers bedachten een autorally met vijfgangendiner. Zelf houden ze daar ook wat aan over natuurlijk; in deze tijden meer dan welkom. Maar vier gemeentes – Tilburg, Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk – staken hier een stokje voor. Zij beschouwen het als evenement en dat is momenteel verboden. Maar is het wel een evenement? Hoe zit dat juridisch?

door Inge Dekker – PIT Onderzoek

Een ludiek plan om eten afhalen leuker te maken in coronatijd; de rally van 64km loopt langs mooie landschappen en straatjes, inclusief vijf tussenstops bij restaurants. Bij ieder restaurant krijg je een gang geserveerd via je autoraam; opeten in je eigen auto. Personeel droeg handschoenen en mondkapjes.

Steun
De lezers van Brabants Dagblad uitten op Facebook vooral hun steun voor de ondernemers; er is onbegrip voor de beoordeling van de gemeente. Deze reacties zijn niet zo gek, want volgens de huidige maatregelen mag je een autoroute rijden, stoppen onderweg bij een supermarkt, eten afhalen bij een restaurant en door de McDrive.

Ook werd een soortgelijke activiteit van een ondernemersvereniging in de Facebook reacties aangedragen. Voor hun leden organiseert deze ledenvereniging binnenkort een ‘Rally & Spijs’; een autoroute langs drie horecazaken waar eten wordt afgehaald. Nuttigen doen de leden thuis. Leden van de vereniging vragen zich openlijk af of hun activiteit wel door mag gaan.

Gemeente
Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk: ‘De rijksoverheid adviseert om zo veel mogelijk thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. In de geest van dit advies past het niet om autotourtochten, wandeltochten of fietstochten te organiseren. Daarnaast zijn op basis van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 alle evenementen op dit moment verboden. Het Driving Dinner valt ook onder de definitie van een evenement. De activiteit vindt namelijk in georganiseerd verband plaats, is voor een ieder toegankelijk en is gericht op het vermaken van de deelnemers. Wij hebben begrip voor ondernemers die nu in een moeilijke situatie zitten. Initiatieven die vallen binnen de mogelijkheden van de maatregelen steunen wij dan ook van harte.’

Evenement?
‘Evenementen worden niet georganiseerd’ stelt de Tijdelijke Coronawet. Dat wil zeggen: evenementen zijn verboden. Het is een onderdeel van de Wet Publieke Gezondheid. De vraag die open staat: Is het ‘Driving Diner’ een evenement?

Lekkernijen afhalen mag op de reguliere wijze, maar niet in combinatie met georganiseerde autotochten.

Een jurist legt uit: ‘Niet kan worden ontkend dat het Driving Diner een ‘verrichting van vermaak’ is, die voor het publiek toegankelijk is. Immers, het gaat bij het Driving Diner om een autorit, die dient om de deelnemers te vermaken en waarbij (en dat is ook vermaak) op verschillende locaties spijzen kunnen worden genuttigd. De autorit en het nuttigen van etenswaren, is voor het publiek toegankelijk omdat eenieder daaraan kon deelnemen. Daarmee valt het Driving Diner onder de definitie van ‘evenement’ en is het dús verboden volgens de COVID-wetgeving.’

Volgens de jurist hebben de gemeentes redelijkerwijs geconcludeerd dat hier sprake is van een evenement, en daarmee is het vanwege de coronawet verboden. De organisatie heeft op haar Facebookpagina laten weten hun evenement aan te passen, en een vijfgangendiner aan te bieden met alle gerechten van de vijf deelnemende bedrijven, af te halen in één box op vooraf vastgestelde tijden.

Vereniging
De jurist licht ook toe dat Rally & Spijs die vanuit de ondernemersvereniging georganiseerd wordt niet openbaar is, alleen voor leden. Daarin zit het verschil, dat deze activiteit in ieder geval niet toegankelijk is voor het publiek. Deze activiteit zou volgens de jurist in redelijkheid dan ook níét verboden mogen worden door de gemeente.

De gemeente heeft aan de organisatie echter laten weten dat ook deze activiteit niet is toegestaan: ‘Op dit moment is het voor de horeca uitsluitend toegestaan om op de reguliere wijze maaltijden af te halen (tot 20.45 uur) en te bezorgen (tot 01.00 uur). Wij gaan er vanuit dat u en de overige restaurants uw verantwoordelijkheid nemen en de komende geplande editie van de Rally & Spijs afgelasten. Wij zien er op toe dat de regels hiervoor worden nageleefd.’

 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan PIT Onderzoek? Mail dan naar info@pitonderzoek.nl