banner

Bronzen WK-medaille voor Dai Dai N’tab


Dai Dai N’tab van Schaatsclub De Vennen in Moergestel en lid van profploeg Jumbo-Visma, heeft voor het eerst in zijn carrière tijdens een Wereldkampioenschap een individuele medaille gewonnen. Nadat hij vorig jaar samen met Thomas Krol en Kai Verbij wereldkampioen op de teamsprint was geworden, veroverde hij op vrijdag 12 februari de derde plaats op de 500 meter.

Dai Dai N’tab met zijn bronzen WK-medaille.

Als afsluiting van de schaatsbubbel in Heerenveen, waarin de beste schaatsers uit de wereld vijf weken lang alleen onderling contact hadden en nergens anders kwamen dan in hun hotel en ijsstadion Thialf, werden de wereldkampioenschappen afstanden gehouden in het weekend van 11 tot en met 14 februari. Met vier verschillende winnaars van de eerder in de schaatsbubbel gehouden internationale wedstrijden, waren er op de 500 meter vele kanshebbers. De Rus Pavel Kulizhnikov, die de laatste vijf jaren drie keer wereldkampioen was geworden, was de topfavoriet. Ook zijn landgenoten Artem Arefeyev en Ruslan Murashov, de Canadees Laurent Dubreuil en Olympisch Kampioen Havard Lorentzen uit Noorwegen waren belangrijke concurrenten voor de Nederlandse deelnemers Dai Dai N’tab, Ronald Mulder en Kai Verbij.

In de tiende van de twaalf ritten moest Dai Dai N’tab het opnemen tegen Laurent Dubreuil. Dai Dai had met een opening van 9.67 geen slechte start, maar moest het in de eerste meters wel afleggen tegen de Canadees, die met 9.54 veruit de snelste opening van alle deelnemers had. Dankzij deze snelle opening kon Dubreuil op de kruising optimaal van Dai Dai profiteren. In de laatste bocht haalden beide schaatsers, als enigen van het deelnemersveld, een snelheid van boven de zestig kilometer per uur. Dai Dai kwam tot een prima eindtijd van 34.62, maar werd wel verslagen door Laurent Dubreuil die met 34.39 de snelste tijd van het seizoen reed. Met deze tijden stonden Dubreuil en N’tab op de eerste en tweede plaats in het tussenklassement. In de laatste twee ritten wist alleen de Rus Pavel Kulizhnikov zich hier met een tijd van 34.54 nog tussen te rijden. De Nederlanders Kai Verbij (34.67) en Ronald Mulder (34.69) werden respectievelijk vierde en vijfde.
Dai Dai was tevreden met zijn klassering en zag zijn eerste individuele WK-medaille als een reden om het volgende seizoen, waarin de Olympische Spelen op het programma staan, met vertrouwen tegemoet te zien.