genieten

Boycot onkruidgif door Oisterwijkse boswachter is volgens VVD een heksenjacht


VVD raadslid Rob Mallens geeft de ons bekende Oisterwijkse boswachter Frans Kapteijns er flink van langs, met termen als ‘Fake News’ en ‘Heksenjacht’.

Aanleiding is de oproep van Kapteijns om het tuincentrum Coppelmans in Heukelom te boycotten. Dit tuincentrum verkoopt volgens Kapteijns onkruidverdelger van het merk Roundup, en dat zou volgens hem niet mogen. ‘Mensen als je dit leest niets meer kopen bij Tuincentrum Coppelmans,’ zo is zijn strekking. Het Brabants Dagblad bracht het deze morgen, en op social media gaan de reacties van volledig mee eens, tot schande.

Tegenwoordig vrijwillig boswachter Frans Kapteijns

Frans Kapteijns, zelf lid van partij PRO en voormalig- nu vrijwillig boswachter van Natuurmonumenten, is al jaren aan het strijden tegen gebruik van zowel het bestanddeel glyfosaat, als het merk Roundup, dat bij veel tuincentra als onkruidverdelger in de schappen ligt. Eerder riep hij op het middel te boycotten; nu kiest hij ervoor zijn volgers op te roepen de hele winkel links te laten liggen en er zelfs geen plantjes te kopen. Hij combineert zijn oproep met een advertentie van het tuincentrum voor de verkoop van bloeiende planten.

Heksenjacht

VVD raadslid Rob Mallens noemt het stuitend, ‘om hier mensen op te roepen een noodlijdende ondernemer in crisistijd te boycotten, zeker met jouw achtergrondkennis! Fake News zou Trump zeggen, en dat verspreid je zo ook.’ Volgens Mallens bevat het product geen glyfosaat meer, en zou de fabrikant de samenstelling hebben aangepast. Mede ook omdat glyfosaat vanaf komende jaar verboden is. ‘Bedien je van feiten als je moedwillig ondernemers de nek omdraait en niet van vage geruchten die niemand kan checken. In de middeleeuwen noemden ze dit een heksenjacht.’

Aan het Brabants Dagblad laat bedrijfsleider Bert Pijnenburg van Coppelmans in Heukelom weten het overdreven te vinden, en merkt op dat het huidige Roundup minder schadelijk is dan natuurazijn, wat veel mensen gebruiken als onkruidverdelger. Kapteijns ziet liever helemaal geen middeltjes, hij is van het met de hand uitplukken of laten groeien. Zo plukt hij ook de buxusmot met de hand weg.