brabantspronkjuweel

Bioscoopreclame voor Souvenirama in de Kunstkring (Deel 7)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

Wie kent de Souvenirama nog?

Bioscoopreclame voor Souvenirama zoals die werd getoond in onder andere de Kunstkring in Oisterwijk (Foto: Rob Rokven).

In deel 7 over de gevonden glasdia’s uit de Kunstkring deze keer de Souvenirama. Aan de Gemullehoekenweg 39 in Oisterwijk (zie onder) heeft ooit een winkel bestaan met deze welluidende naam. Deze zaak werd in 1967 begonnen door de uit Haarlem afkomstige J. Schipper. De opening vond plaats op 1 juni 1967. Er werd met het assortiment ingespeeld op de vele toeristen die Oisterwijk bezochten. Zo waren er o.a. kunstnijverheidsartikelen en niet-alledaagse souvenirs te koop. Tevens kon men er, zij het op minder uitgebreide schaal, terecht voor bepaalde gebruiksartikelen. Vanaf januari 1969 wordt de naam van de winkel veranderd in: ‘Kadoboetiek Oisterwijk’.

Een echt lang leven is de zaak niet beschoren geweest. In 1972 was er sprake van surseance van betaling en faillissement. December 1972 volgde opheffing en is de winkel van het Oisterwijkse toneel verdwenen.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

Het pand waar ooit Souvenirama zat, later een kadowinkel, ook ooit verzekeringskantoor en tegenwoordig een groentewinkel.