bosch car service

Bioscoopreclame voor Oisterwijker Tom van Rooij (Deel 9)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

De kledingzaak van Tom van Rooij

Tony Moore op de bioscoopreclame voor Tom van Rooij (Foto: Rob Rokven).

In deel 9 over de gevonden glasdia’s uit de Kunstkring deze keer de kledingzaak van Tom van Rooij. De Dorpsstraat in Oisterwijk is vanouds ook de meest bekende winkelstraat in het dorp. Aan zowel de noord- als de zuidkant zijn tot op de dag van vandaag veel middenstanders actief. Op nummer 29 heeft vanaf 1938 een herenkledingzaak gezeten, aanvankelijk gerund door Lodevicus W. J. van Rooij (soms ook gespeld: Van Rooy, Utrecht 1910 – Oisterwijk 1997). Hij kwam  in dat jaar vanuit Utrecht naar Oisterwijk, samen met zijn uit Oisterwijk afkomstige vrouw Antonia Bertens (Oisterwijk 1910 – 1953) en zoon Tom (Utrecht 1937 – Oisterwijk 2017).

Dorpsstraat 29 anno 1990

Jazz

Tom van Rooij was een actieve man. Hij leerde het vak van Kleermaker. In 1964 nam hij de zaak over van zijn vader. Hij trouwde met Corry Brekelmans en kreeg met haar vier kinderen. Van Rooij werd al in 1966 lid van de Oisterwijkse gemeenteraad, en vanaf 1978 is hij zo’n 12 jaar wethouder geweest. Verdere activiteiten: bestuurslid van de winkeliersvereniging, actief bij Sinterklaasactie A68, kastelein in café Koosje (Koosje Seebregts-van Geenen was zijn schoonmoeder), voorzitter van Lovo en vanaf 1972 vier jaar stadsprins van Döllekesgat. Ook de oprichting van oude stijl Jazzgenootschap “Ons Genoegen” was zijn initiatief.

Tom (rechts) samen met Sinterklaas.

De naam van de winkel aan de Dorpstraat veranderde in de loop der jaren van ‘Tom van Rooij Modekleding’ in ‘Van Rooij Mannenmode’. Op een van de glasdia’s die de zaak in de Oisterwijkse bioscopen aanprees is zanger Tony Moore (pseudoniem van Anton Knollenburg, 1922-1985) van het onvolprezen Cocktail-Trio te zien. De winkel van Tom van Rooij verdween; de winkelbestemming van het pand bleef bestaan…

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)