brabantspronkjuweel

Bioscoopreclame voor 750 Jaar Stadsrechten in de Kunstkring (Deel 8)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Promotie voor 750 Jaar Stadsrechten in Oisterwijk

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

750 Jaar Oisterwijk

Alweer de achtste in een Oisterwijk in Beeld serie over glasdia’s, die gebruikt werden in de bioscoop van de Kunstkring. In deze serie vandaag informatie over het 750-jarige bestaan van ‘Stad’ Oisterwijk. In het jaar 1963 herdenkt Oisterwijk dat het 750 jaar als ‘stad’ bestaat.

Zoals deze bioscoop-glasdia zegt werd dat gevierd met grootse feesten. Ook bestaat dat jaar de Oisterwijkse markt in haar toenmalige vorm 12,5 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een wedstrijd “de mooiste marktkraam” op 16 mei, op 30 mei een toespraak van de burgemeester H. L. M. F. baron van Hövell van Wezeveld en Westerflier en op 6 juni een wedstrijd “mooiste koopman of koopvrouw in klederdracht”.

Het programma van de dorpsfeesten zelf, gehouden van 10 mei tot 30 juni had een grote verscheidenheid aan onderdelen, zodat de term “voor elk wat wils” hier wel van toepassing was. Beierse avonden, een Brabant Beurs, Voorjaarskermis, Jeugdwielerronde, Braderie en Goochelcongres pronken op het overzicht.

Aan de glasdia zelf valt het op, dat deze hoogstwaarschijnlijk is gemaakt door niet-professionele handen. Vergeleken met de dia’s van bijvoorbeeld Cloeck en Moedigh of Harpo heeft deze dia een meer ‘amateuristische’ uitstraling…

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

Programma viering 750 Jaar Stadsrechten Oisterwijk

 

De organisatie van de viering van 750 Jaar Stadsrechten Oisterwijk