Krekul

Beeldkracht Oisterwijk geselecteerd voor Parelproject Cultuurparticipatie


Beeldkracht Oisterwijk is een kunstatelier voor mensen met geheugenproblemen/ dementie. Beeldkracht is gekozen als één van de 4 parelprojecten in de campagne Parelproject Cultuurparticipatie.

Aan de ziekte dementie kleeft een negatieve lading en er wordt vooral gedacht aan verlies. Toch blijkt het heel goed mogelijk om met iets nieuws te starten, iets op te bouwen dat zich op een positieve manier kan ontwikkelen. Dat doet Beeldkracht door actieve kunstbeoefening. De cursisten leren tijdens de lessen hun emoties en leefwereld te verbeelden in schilderijen en tekeningen.
Het blijkt dat iets creëren, bezig zijn met vorm, kleur, compositie, het maken van iets concreets dat er toe doet, een enorm positieve invloed heeft op het welzijn van mensen met geheugenproblemen.

Ria (rechts) speelt de hoofdrol in de Posterzine over Beeldkracht Oisterwijk.

Ook het weer deel uitmaken van een groep en samen actief bezig zijn en met elkaar van gedachten wisselen is heerlijk. Professionele kunstdocenten begeleiden het creatieve proces van de cursist zodanig dat deze in eigen regie bezig kan zijn met het beeldend werk. Deelname aan kunst en cultuur is echter niet vanzelfsprekend voor veel mensen. Daarom is KunstLoc Brabant, de provinciale organisatie voor de kunsten, een campagne begonnen die een verandering teweeg moet brengen bij makers, beleidsmakers, zorgaanbieders, subsidieverstrekkers en gemeentes.

Beeldkracht is gekozen als één van de vier parelprojecten in deze campagne omdat juist de drempel wordt weggenomen voor een doelgroep waarvoor het steeds moeilijker wordt om aan cultuur deel te nemen. Niet door in te zetten op het alleen maar bezig zijn, maar juist door te zoeken naar uitdagingen, de lat hoog te leggen en beeldende kunst als uitgangspunt te nemen. In de Posterzine ( mengvorm van poster en magazine) die is uitgegeven door Kunstloc, vertelt Ria, cursiste, over wat Beeldkracht voor haar betekent. Ook Huub Maas, geriater in het ETZ ziekenhuis , geeft in de publicatie het belang aan van kunst en cultuur in relatie tot dementie.

Beeldkracht is een kleinschalig Oisterwijks initiatief. Sinds 2015 ontwikkelt het kunstatelier nieuwe initiatieven en projecten waarin telkens wordt bevestigd dat er heel veel wél kan. Het atelier is trots op haar benoeming tot Parelproject en hoopt daarmee inspiratiebron te zijn voor nieuwe initiatieven die bijdragen aan het beter toegankelijk maken van kunst en cultuur!

Klik en lees de Posterzine hier.