carnaval 2023

Avondklok is volgens rechter niet legaal


Een rechter heeft in een uitspraak aangegeven dat het besluit een avondklok in te stellen niet legaal is.

De regel zou wat betreft acute snelheid niet voldoende noodzakelijk zijn, zoals dat gesteld is in een noodwet die in noodgevallen het kabinet mogelijkheden geeft regels in te voeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer.

De noodwet was volgens het kabinet nodig omdat de landelijke overheid binnenkort een toename verwacht van de zogenaamde Engelse variant van het coronavirus. Die variant van het virus is makkelijker overdraagbaar en zou opnieuw voor grote problemen kunnen zorgen.

Een avondklok wil zeggen dat mensen verplicht binnen moeten blijven vanaf een bepaalde tijd. Die is ingegaan per zaterdag 23 januari vanaf 21.00 uur tot 4.30 uur en daarna dagelijks. Uitzonderingen leest u op Rijksoverheid.nl

De avondklok is op Rijksoverheid.nl niet ingetrokken. Het kan zijn dat er een herzien besluit volgt, middels een goedkeuring in de kamer of via een noodverordening, dit is nog niet bekend.

In afwachting van een beroepsprocedure blijft de avondklok van kracht.

Voor de huidige maatregelen en hulp lees ook: Corona informatie Oisterwijk