brabantspronkjuweel

3JS met Heroes of Music Unplugged naar Tilburg in mei*


Op 14 mei komt de Volendamse band 3JS met de show ‘Heroes of Music unplugged’ naar de Tilburgse Schouwburg. De band laat al jaren zien graag haar helden te eren en brengt ditmaal een ode aan de vermaarde MTV Unplugged shows uit de tijd dat deze zender nog louter muziek uitzond.

Videorecorder instellen

Wie nu MTV aanzet, denkt dat het een soapzender is als vele andere, maar in de jaren ’90 was het een walhalla voor alle soorten hedendaagse muziek. Tussen de videoclips door was er muzieknieuws, werd er verslag gedaan van festivals en kon de kijker zich van tijd tot tijd laven aan een Unplugged show, waarbij artiesten van uiteenlopend pluimage de elektrische gitaren aan de kant zetten om hun nummers in uitgeklede vorm te vertolken. Tegenwoordig kijken we die shows achteloos via ons goedkoopste sim only-abonnement. Jaren gelden moest je de videorecorder programmeren op de datum van uitzending. 3JS, in die tijd nog puberende tieners, zullen dat ook gedaan hebben toen deze concertregistraties aangekondigd werden. Van Alanis Morissette tot Lenny Kravitz, van Mariah Carey tot Nirvana, van Eric Clapton tot Pearl Jam en van The Fugees tot Alice in Chains.

Vocale capriolen

3JS heeft in de loop der jaren vaker een eerbetoon aan haar helden gebracht. Zo voerde de band eerder het legendarische album The Joshua Tree van U2 integraal uit in de theaters. Muziekkenners weten dat de vocale capriolen van U2-frontman Bono niet zo makkelijk na te zingen zijn, maar 3JS frontman Jan Dulles flikte het wonderwel. Een ander opvallend optreden was er bij de radioshow Evers Staat Op, toen Dulles de ballad Black van Pearl Jam vlekkeloos vertolkte. Hij toonde aan een begenadigd zanger te zijn, met een enorm bereik.

De akoestische gitaar als rode draad

De stem van Dulles gaan we, mocht corona het toelaten, terugzien in mei. 3JS komt dan vertellen over de MTV Unplugged-tijd, met het programma ‘Heroes Of Music Unplugged’. Natuurlijk wordt de hoofdmoot gevormd door uitvoeringen van beroemde Unplugged-nummers, maar het is ook interessant om te horen hoe de bandleden die tijd beleefden. Sowieso vormt de akoestische gitaar daarbij een rode draad: deze staat symbool voor de concertreeks (die overigens nog doorgaat op andere kanalen van de clipzender) en tovert nummers om tot verrassende kampvuur-versies. ‘All I’ve got is a red guitar, three chords and the truth’, zong Bob Dylan in All Along The Watchtower. Naar die essentie wordt de muziek teruggebracht op 14 mei. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Tilburgse Schouwburg, 013.nl.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer