brabantspronkjuweel

Waarom die AZC antenne in de Waterhoef niet gewoon op het dak? Opgelost!


Waterhoefse wijkbewoners zien letterlijk en figuurlijk op tegen de komst van een 50 meter hoge antennemast. De hulpdiensten rondom het AZC in Oisterwijk hebben ‘dringend’ behoefte aan een antenne voor hun C2000 communicatiesysteem. Het Brabants Dagblad kwam er woensdag mee, dat bewoners van de serviceflat bezwaar hebben tegen die mast. Het zou het mooie uitzicht over Oisterwijk verzieken.

Noodzaak

Inwoners worden bij het besluit niet betrokken. Vanwege de veiligheidsbelangen, is er volgens het Brabants Dagblad geen vergunning nodig en kunnen inwoners ook geen bezwaar maken. Er zou 27 januari wel iets van een informatie avond komen, maar wie heeft daar een uitnodiging van gezien?

Wat? Waar is de door vele politieke partijen zo belangrijk bevonden inwonersparticipatie gebleven?

Bij dringende noodzaak moet een burgemeester uiteraard meteen kunnen beslissen, maar dit loopt al vele jaren, heeft lange tijd bij zowel gemeente als landelijke overheid op de plank gelegen en er is jaren over gedaan voordat het besluit genomen werd. Bovendien moest er eerst geld voor komen. Dat lange wachten op het geld kan wel, maar nu rekening houden met de inwoners kan niet?

Onjuist

Het uitzicht vanaf de serviceflat in de wijk Waterhoef; midden in beeld zou een grote antennemast komen. (foto Joris van der Pijll)

Dat hulpdiensten elkaar goed moeten kunnen bereiken zal niemand op tegen zijn. Het argument echter dat eerder ook werd gebruikt, was dat er bij incidenten op het AZC bij de eerste uitruk minder politie nodig zou zijn. ‘Door het verhelpen van de dekkingsproblemen in het communicatienetwerk is dit niet langer nodig,’ zo staat in de raadsinformatie vermeld. Vorig jaar al hebben wij aangetoond dat dit argument van tafel kon; de raad werd op dit punt verkeerd geïnformeerd.

Opgelost

Misschien is het een idee, om die noodzakelijke antenne niet op een hoge mast naast- , maar bovenop het via een trap toegankelijke dak van die serviceflat te plaatsen. Volgens de directie van die flat staat daar al een telefoonantenne en daar heeft niemand last van. Het zou het plaatsen en onderhouden van zo’n hoog ijzerwerk kunnen voorkomen. Opgelost!?

Volgens de nieuwe raad, overigens een signaal dat al jaren wordt gegeven, moet de gemeente meer ‘Ja, mits’ zeggen in plaats van ‘Neé, tenzij’. Ofwel, de grondhouding moet zijn om samen met de inwoners te kijken wat wél kan en hen daarbij helpen. Of het idee om die antenne op het dak van de serviceflat te zetten het gaat halen?