brabantspronkjuweel

Struikelstenen Peperstraat Oisterwijk weer terug op hun plaats


De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is in 2018 gestart om een bijzondere groep oorlogsslachtoffers op een speciale wijze te herdenken. Deze oorlogsslachtoffers zijn mensen die vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid door de Duitse bezetter zijn opgepakt en in kampen omgekomen.

Struikelstenen voor Stephanie en Otto Rosenbaum (Foto: Nel Verstijnen – Oisterwijk in Beeld).

De lijst telt ruim 20 joodse mensen die in Oisterwijk hebben gewoond, en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp. In maart 2019 werden er voor hen al 11 struikelstenen gelegd, waaronder twee in de Peperstraat. Afgelopen november 2020 was het plan om de resterende 12 struikelstenen te leggen, maar vanwege corona is dit voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Veiligstellen
In september 2020 startte de renovatie van de Peperstraat en toen zijn de stenen veilig opgeborgen op de gemeentewerf. Het initiatief om de stenen op te slaan kwam van de gemeente. De gemeente gaat ook alle andere struikelstenen digitaal inmeten en vastleggen zodat de struikelstenen bij werkzaamheden in de toekomst niet verloren gaan.

Afgelopen week zijn de twee stenen, ter nagedachtenis aan Stephanie en Otto Rosenbaum weer teruggelegd. Najaar 1942 werden Otto en Stephanie door de Duitsers gedwongen Oisterwijk te verlaten en verplicht zich te vestigen in Amsterdam. Otto en Stephanie Rosenbaum werden door de Duitsers opgepakt en op 20 juni 1943 gedeporteerd naar Westerbork. Op 13 juli 1943 Vertrokken Otto en Stephanie Rosenbaum samen met 1986 joden op transport naar Sobibor. Op 16 juli maakten de Duitsers een eind aan hun leven.

De Peperstraat werd opnieuw ingericht; midden onder de struikelstenen (Foto: Nel Verstijnen – Oisterwijk in Beeld)