banner

Coulance voor online bingo*


Al jaar en dag is het organiseren van een maandelijkse of periodiek terugkerende bingo activiteit een extra inkomstenbron van verenigingen en stichtingen.

De deelnemers betalen vooraf een inleg per bingolot en de organisator stelt een prijzenpakket samen. Meestal schieten lokale ondernemers daarvoor te hulp en sponsoren deze de prijzen. In het jaar 2020 is het aantal gemelde bingo activiteiten bij de gemeenten fors gedaald. In de periode van een lockdown waarin Nederland zich nu bevindt geeft de Kansspelautoriteit organisatoren een coulance om online bingo te organiseren. Dit artikel is tot stand gekomen met informatie van de online bingo website TulpenBingo.nl. Hoe ziet de coulance eruit en welke voorwaarden zijn er?

Wat zijn de normale regels?

De regels voor het organiseren van een bingo zijn van toepassing op de organisator en op   de activiteit zelf. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de organisatie. De organisator mag normaal gesproken alleen een vereniging zijn die minimaal drie jaar bestaat. De doel van de vereniging van niet uit het aanbieden van bingospellen bestaan en het doel moet duidelijk in de statuten zijn beschreven.

Dan de activiteit zelf. Het goede doel moet voorafgaand aan de bingo bekend gemaakt worden. Minimaal veertien dagen voor aanvang moet de bingo bij de gemeente zijn gemeld. Deze heeft dan nog de tijd om de activiteit te verbieden of nadere eisen te stellen.  De laatste voorwaarde gaat over het prijzenpakket. Deze mag in totaal niet meer dan € 1.550 bedragen en per ronde mag dat maximaal € 400 zijn.

Online bingo voor echt geld is helemaal niet toegestaan. Dat komt doordat er momenteel nog geen wetgeving is voor online bingo. De huidige wet op de Kansspelen dateert uit het jaar 1964 toen er nog geen internet was. De nieuwe wet Kansspelen op afstand wordt naar verwachting per 1 maart 2021 van kracht.

Welke uitzonderingen worden er nu gemaakt voor online bingo?

De Kansspelautoriteit ziet ook in dat het jaar 2020 een bijzonder jaar is. Veel verenigingen komen in de financiële problemen doordat er geen bijeenkomsten meer georganiseerd mogen worden. Zij willen het liefst de bingo verplaatsen van het clubhuis naar het internet, maar worden tegen gehouden door de wet- en regelgeving. Met een persbericht maakt de toezichthouder bekend dat het niet zal handhaven op online bingo’s. Mits de organisatie zich aan een aantal voorwaarden houdt.

Voor de organisatoren is het echter wel aan te raden zich aan de maximale omvang van de prijzenpot te houden. Daarnaast moet de vereniging ervoor zorgen dat het geen commercieel doel heeft en de online bingo dient om geld te verdienen. Er mogen geen minderjarigen onder de 18-jarige leeftijd meedoen en er mag geen inleg voor deelname worden gevraagd.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer