brabantspronkjuweel

Buurtmoestuin vernoemd naar Janus de Vries


Ilja Renders is trots en dankbaar met haar helpende rechterhand Hans Marcelissen, linkerhand Erwin de Laat en de steun van stichting Groen voor Grijs en het B-team. Ook dankt zij alle sponsoren die het project mede mogelijk maken.

Ilja is de bedenkster en uitvoerder van het buurtmoestuin-project in de Kuiperstraat in Oisterwijk. ‘Het is geweldig om te zien hoe de Kuiperstraat zich steeds blijft ontwikkelen in het straatbeeld.’Ilja heeft eerder samen met haar ex-man en de gemeente Oisterwijk de speeltoestellen en later het pannaveldje op het Kuiperveld bedacht waar de jeugd veelvuldig gebruik van maakt. ‘Sinds twee jaar hebben de woningen aan de Kuiperstraat een klein voorgeveltuintje waar de buurtmoestuin-commissie samen met stichting Groen voor Grijs het onderhoud voor doet. Samen met de renovatie aan de woningen door Leijstromen Oisterwijk en de ontwikkeling van de straat en het Kuiperveld zorgt dit voor een mooi en uitnodigend straatbeeld.’

Opening

Eerder tijdens werkzaamheden afgelopen jaar; even bijkomen na hard werken (Foto: Els Oomis)

De tuin kreeg de naam Buurtmoestuin “Janus de Vries”, vernoemd naar de in 2020 overleden voormalig redacteur van de Nieuwsklok. Nadat het project van start is gegaan is er met de vele hulp van vrijwilligers al veel gerealiseerd en wordt begonnen met het startklaar maken voor de ingebruikname van de moestuintjes en de tuin welke in het voorjaar gepland staat. ‘Het doel is om in maart zover klaar te zijn, echter de opening zal worden uitgesteld tot de zomer van dit jaar in verband met de situatie rondom de corona.’

Meedoen
Op dit moment zijn er nog vijf moestuintjes beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via onderstaande adres. Ook is er inmiddels een leuk hoekje gecreëerd wat aan de tuin grenst, waar een boomstamtafel met bankjes staat, aangekleed met wat planten en de kerstboom die er heeft gestaan. Hier kunnen mensen die wandelen, aan het fietsen zijn, in de tuin bezig zijn of mensen die zin hebben in een praatje gebruik van maken met een drankje of een hapje. Op het informatiebord hangt het ontwerp, een artikel over de buurtmoestuin en tevens hangen er updates met vragen voor hulp. ‘Veel mensen stoppen bij dit bord en raken in gesprek met de leden van de moestuin-commissie welke al heeft geleid tot hulp en donaties voor het project en heel veel positieve reacties.’

Hulp
Momenteel is de werkgroep nog zoekende naar de materialen en hulp en vragen ze nogmaals aandacht voor een sponsoring van dit unieke project in Oisterwijk. De visie die ze hebben is gerelateerd aan die van stichting “Groen voor Grijs”, wat wil zeggen dat ze liever materialen hergebruiken dan dat ze nieuwe dienen aan te schaffen. ‘We hebben inmiddels de boog en het bankje uit de tuin van wijlen Janus de Vries, en tegels kunnen we hergebruiken voor het pad en het plateau waar de kruidentafels komen te staan. De IBC container gaat dienst doen als waterreservoir. Iemand heeft zich aangemeld die met een boomstamplank uit de Oisterwijkse natuur het naambord van de tuin gaat maken. De boomstamtafel en bankjes zijn gemaakt van een boom die gerooid is in Oisterwijk en noem maar op.’

Nodig
Op dit moment zijn de leden nog op zoek naar onder andere tuingereedschap en een sponsorbord. Hulp kan geboden worden bij de verdere aanleg op zaterdag 30 januari (graag vooraf contact ivm werken volgens corona richtlijnen). Eventuele donaties zijn welkom op NL87RABO0341348473 TNV Stichting Groen voor Grijs Oisterwijk.

Tot slot wil Ilja benoemen dat ze het jammer vindt dat Bert Klerks van stichting Groen voor Grijs vanwege gezondheidsklachten niet fysiek in staat was en is om het project te begeleiden zoals hij dat in gedachten had. Zijn zoon Jeroen Klerks heeft geholpen en ook leden van het B-team hebben hen bijgestaan waardoor zij de werkzaamheden aan de tuin konden voortzetten.

Voor meer informatie en hulpaanbod, mail naar Ilja Renders via ilren72@hotmail.com

Buurtmoestuin ‘Janus de Vries’ (Foto: Els Oomis)

DTZ logo low