brabantspronkjuweel

Brommers op de bioscoopreclame in de Kunstkring (Deel 3)


Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen. Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

De voor die tijd moderne gevel aan de Dorpsstraat.

Reclame van René van Linden

In deze serie vandaag de winkel van  René van Linden; ongetwijfeld één van de bekendste winkels in de Oisterwijkse Dorpsstraat. René (1917-1973) was een ‘import’ Oisterwijker, geboren in Hontenisse, provincie Zeeland. In 1918 komt hij, als kind, met zijn ouders naar Oisterwijk. Hier gaat hij, na zijn schooltijd, al snel werken in de rijwielbranche. Hij begint zijn werk bij Koos van Amelsvoort aan de Lind en in 1936 begint hij, voor zichzelf, naast gebouw de Schuur aan de Hoogstraat, in een oude smederij.

De glasdia die in de bioscoop werd gebruikt (Foto: Rob Rokven)

Een stuk van de oude garage van Van Leest aan het Marktpad (dat van de Lind naar de Spoorlaan loopt) wordt zijn volgende adres. Uiteindelijk strijkt hij neer in de Dorpsstraat B339 (na 1948 nr. 20) waar de zaak onder zijn naam nog steeds voortbestaat. Er worden, in die tijd, naast fietsen ook bromfietsen verkocht en gerepareerd. Deze reclame toont de Batavus Bilonet, een in die tijd populair vervoermiddel dat in 1951 op de markt kwam.

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)